Стив Тешић

Оскаровац из Солотуше.

Стојан (Стив) Тешић (29. септембар 1942 — 1. јул 1996) био је српски сценариста и добитник Оскара, писац комада и романописац.

Стојан Стив Тешић, пореклом из Солотуше а родом Ужичанин, је безбрижне и сликовите успомене свог детињства овековечио у сценама својих драмских текстова за позориште и филм за које је добио многа признања од којих је свакако најзначaјнији „Оскар“ за најбољи оригинални сценарио за драму „Четири мангупа“ („Breaking Away“).

Стојан Тешић рођен је у Ужицу 1942. године. Његови родитељи, отац Радиша (1907 – 1960) и мајка Госпава (1914-2013), доселили су се у Ужице три године пре Стојановог рођења. Презиме које је носио, Тешић, припада породици из Солотуше. Стојанов деда по оцу, Светозар, био је учесник Првог светског рата и носилац Карађорђеве звезде са златним мачевима. Док је отац Радиша био наредник при штабу IV пешадијског пука „Стеван Немања“. После капитулације 1941. приступио је Државној стражи генерала Милана Недића, због чега је 1944. емигрирао најпре у Енглеску, а потом у Америку.

Са мајком Гојом и сестром Нађом, Стојан, у то време Толе, 1954. године напустио је Ужице и преселио се код оца Радише, eмигранта краљеве војске у Америку где је дипломирао а потом и докторирао руску књижевност на престижном Колумбија универзитету. По завршетку школовања уместо сигурног запослења и професорске плате, Стив се посвећује јединој истинској љубави – писању. Пишући за позориште и филм, доживео је бројне успехе.

Овај прослављени амерички писац и романсијер српског порекла, дубоко разочаран епилогом „америчког сна“, умро је 1996. године у 54 години живота. За собом је оставио кћерку Ејми, супругу Беки, 6 екранизованих филмских сценарија, 10 драма и 2 романа.

Без обзира колико занесен био „америчким сном“, ни у годинама највеће славе, Стив никада није заборавио и у потпуности напустио своје Ужице и Солотушу. По сведочењу најближих пријатеља неостварена је остала његова жеља да поново, бар повремено, живи у Ужицу и Солотуши крај Бајине Баште.

ИСЕЧАК ИЗ ФИЛМА НАГРАЂЕНОГ ОСКАРОМ

ОСТАЛИ ЗНАМЕНИТИ БАЈИНОБАШТАНИ

2019-05-13T13:23:13+02:00
Go to Top