ДРИНСКА РЕГАТА

Дринска регата је најстарија и најмасовнија манифестација на реци Дрини која се већ четврт века организује у Бајиној Башти. Прва Дринска регата је одржана јула 1994. године и од тада се сваке треће седмице у јулу одвија ова манифестација. Одржава се у успомену на древне дринске сплаваре и представља спој традиције са савременим туристичким трендовима. Овај јединствени карневал на води уз велики број других разноврсних садржаја представља једну од највећих туристичких манифестација у Србији и највећи догађај на води у овом делу Европе. Дринска регата поред великог спуста реком Дрином обухвата и бројне пратеће садржаје који сваке године у јулу у Бајину Башту привуку преко 100 000 посетилаца.

У 2016. години Дринска регата је награђена са два најзначајнија признања у туризму у Србији тако да је и званично крунисана као најбоља српска туристичка манифестација. Од стране Туристичке организације Србије Дринској регати је на Светски дан туризма додељен „Туристички цвет 2016“ за најбољу туристичку манифестацију у Србији а од стране Привредне коморе Србије и Министарства трговине, туризма и телекомуникација награда „Најбоље из Србије 2016“ за најбољу туристичку манифестацију у функцији промоције Србије. Ова награда је посебно значајна јер су као критеријуми за оцену били и објективни параметри као што је број посетилаца, традиција и добра организација али и оцене еминентног стручног жирија и оно што је посебно важно гласање посетилаца манифестације.

Од јубиларне 20. Дринске регате усталило се да програм манифестације траје пет дана и то од среде до недеље а велики спуст Дрином је традиционално увек суботом. За све дана трајања манифестације у центру Бајине Баште се одржава сајам меда, ракија, сувенира и домаће радиности. Првих дана манифестације одржавају се концерти у центру града на којима су извођачи народне или поп музике. Четвртком је у Перућцу традиционално такмичење у припремању рибље чорбе које у прелепом амбијенту поред реке Врело окупља велики број посетилаца који се уз музику и пиће друже и припремају рибљу чорбу. Петком се одржавају скокови са моста у реку Дрину где се пред хиљадама посетилаца такмиче најхрабрији скакачи са целог Балкана.

Централни део манифестације је спуст Дрином од Перућца до Рогачице који је увек суботом а километарска поворка стартује испод ХЕ „Бајина Башта“ тачно у 11 часова. Због огромних гужви на старту потребно је ка Перућцу кренути бар пар сати раније. Спуст увек званично отвара неко од познатих јавних личности или од највиших државних функционера.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

НАЈПОЗНАТИЈА МАНИФЕСТАЦИЈА НА РЕЦИ ДРИНИ

ДРИНСКА РЕГАТА

Дринска регата је изузетно медијски пропраћена а видео прилоге и уживо извештавања са Дринске регате имале су све националне медијске куће као и сви дневни листови, бројне регионалне телевизије и огроман број портала.

МАНИФЕСТАЦИЈЕ У БАЈИНОЈ БАШТИ