Милосав Тешић

Члан САНУ из Бајине Баште.

Милосав Тешић je рођен у селу Љештанско код Бајине Баште 15. новембра 1947. године. Српски песник, есејиста, лингвиста. Дипломирао је и магистрирао на Филолошком факултету у Београду. Ради у Институту за српски језик као уредник Речника српског књижевног и народног језика. Своју прву збирку песама „Купиново“ објавио је, може се рећи касно, у својој четрдесетој години, али, како је тад у рецензији написао Рајко Петров Ного, без почетничког муцања и неуједначености, што је свакако доказао својим даљим стваралаштвом.

У својој првој књизи (Купиново) Тешић поетски активира стварна и симболичка значења српских топонима, у другој (Благо божије) силази у лично и колективно искуство да би поетски дочарао свет свог детињства и скрајнуте елементе српске културе, а у Прелести севера…, својеврсном роману у стиховима, опевао је Велику сеобу и прелом у култури српског народа на прелазу 17. и 18. века, док у је Седмици опевао стварање света.
Тешић у српску поезију враћа и ревитализира старе поетске облике српско-византијског певања – канонске песме, кондак, стихиру, светилан, те рондо, рондел и глосу из уметничке лирике. Као врхунски версификатор, обновитељ је јампске стопе у српској поезији и доносилац великог и разноврсног лексичког блага.

Тешићеве песничке књиге награђене су престижним књижевним наградама:

„Милош Црњански“, „Борбина награда“ за књигу године 1991, у 1993 и 1995. „Змајева награда“ и награда „Бранко Миљковић“. „Рачанска повеља“ и „Станислав Винавер“, „Просветина награда“, „Бранко Ћопић“ и „Перо Деспота Стефана Лазаревића“, Нолитова награда, награде „Кнез Павле Карађорђевић“, „Јован Дучић“ и „Меша Селимовић“ 2001. Песма „Гром о Светом Сави“ објављена у ускршњем броју „Политике“ 2003 године добила је награду „Заплањски Орфеј“, као најлепша песма објављена у 2003. у новинама или часописима. За целокупно песничко дело награђен је „Жичком хрисовуљом“ и „Дисовом наградом“

У октобру 2000. изабран је за дописног, а 2006. године за редовног члана Српске академије наука и уметности.

НЕКЕ ОД КЊИГА ПЕСАМА МИЛОСАВА ТЕШИЋА
  • Купиново
  • Кључ од куће
  • Благо Божије
  • Млинско коло
  • Круг рачански, Дунавом
  • Прелест севера
  • Седмица

ОСТАЛИ ЗНАМЕНИТИ БАЈИНОБАШТАНИ

2019-05-13T13:24:27+02:00
Go to Top