Обрен Тешић

Рели мајстор из Бајине Баште какав се рађа само једном. Својим бравурама иза волана одушевљавао је целу Србију.

Обрен Тешић рођен је у Бајиној Башти 17. септембра 1955. године. Прва четири разреда основне школе завршио је у Рачи и потом школовање наставио у ОШ „Рајак Павићевић“ у Бајиној Башти. У Београду је завршио Средњу техничку ПТТ школу, а Вишу ПТТ у Приштини. Са супругом Светланом Тешић имао је двоје деце, сина Немању и ћерку Гину, по којој је касније назвао своју фирму и клуб.

Обрен је био оснивач и председник АСК „Шампион“, који касније мења име у АСК „Гина“. Клуб „Гина“ је током свог постојања мењао име у „Гина – Бест комерц“ и АСК „Гина – Бел пласт“.

Златна кацига била му је надомак руке. И те кобне 1996. водио је у генералном пласману, и надао се коначној победи на ЈУ релију.

Траjал рели је од самог почетка кренуо веома лоше. Првог дана такмичења пукла му је гума, имао је проблеме са ауспухом и великих потешкоћа са мењачем. Другог дана покушао је да надокнади изгубљено, возио је на граници могућег са истрошеним гумама по влажном асфалту. Волујац је тада вожен низбрдо и само пет стотина метара пре циља брзинца, изгубио је контролу и излетео са стазе. Смрт је наступила тренутно. Ненад Дамљановић, иако и сам тешко повређен, успео је да изађе из аутомобила и заустави такмичаре. Нажалост и поред свих напора спасилаца и присутне публике, Обрену није било помоћи.

Преминуо је 08.09.1996. године, радећи оно што је највише волео и за шта се целог живота незаустављиво борио.

ГОДИНЕ КОЈЕ СУ ОБЛЕЖИЛЕ КАРИЈЕРУ ОБРЕНА ТЕШИЋА
  • Први рели возио је 1981. у Краљеву са Заставом 750, за АМД „Аца Стаменић“ из Бајине Баште. То је био последњи рели у сезони и бодовао се за првенство Србије.
  • Већ следеће сезоне, 1982. године возио је први шампионат у каријери. 1985. године прелази у АМД Србија. Фићу вози још две сезоне.
  • У Југо седа 1987. такмичећи се у групи А, а те сезоне наступио је и у Бугарској.
  • 1990. година била је пресудна за Обренову каријеру. Почиње да вози Југа групе Н, као и сарадњу са сувозачем и великим пријатељем Ненадом Дамљановићем, са којим исте године осваја вицешампионску титулу.
  • Већ наредна сезона 1991. посади Тешић/Дамљановић доноси прву шампионску титулу.
  • 1993. још једном је био надомак освајања титуле, али на последњем брзинском испиту, само четири километра пре циља, пукао му је пнеуматик и његова предност од 17 секунди претворила се у заостатак од четири.
  • Следеће сезоне 1994. од Влада Дубљанина купује Сузуки Свифт ГТИ са којим поред титуле у класи, осваја и титулу у генералном пласману првенства Југославије.

  • 1995. године АСК „Гина БелПласт“ купује Форд Сиеру Косворт 4×4 са којом поново осваја две титуле, и у најјачој класи и у генералном пласману.

ОСТАЛИ ЗНАМЕНИТИ БАЈИНОБАШТАНИ

2019-05-13T15:56:24+02:00
Go to Top