Евелина Хаверфилд

Бајина Башта памти многе племените људе и њихова дела, али посебно место у историји и срцима Бајинобаштана заузима Евелинан Хаверфилд.

Евелина Хаверфилд пореклом је Шкотланђанка, кћерка лорда Абингера, по занимању је била виши санитетски радник. Када је Аустроугарска моћна царевина 1914. године напала ратовима већ исцрпљену Србију, она се, заједно са др. Елзом Инглис, нашла на челу Мисије шкотских жена које су дошле у помоћ нашој земљи.

Била је у свакодневном је контакту са рањеним војницима и болесницима. Брзо савлађује основу српског језика и потпуно се саживљава са новом средином и њеним народом. Остало је запамћено да је у време несташице хране знала да се преобуче у одело сељанке, оде на пијац, прода нешто од свог личног златног накита и за добијене паре купи рањеницима најнеопходније намирнице. И све тако док је имала шта да прода.

Њена последња станица у опустошеној и ратом разореној, али победничкој Србији, била је Бајина Башта. Први њен велики посао по доласку био је везан за оснивање Дома за ратну сирочад у коме се сместило више од стотину деце. – „Били смо гладни, боси, поцепани, шугави и бедни“ – записао је штићеник Дома Благоје Јанковић пред смрт у свом писменом осврту на то време – „Евелина нас је спасила свега тога. Научили смо да перемо зубе, да једемо из своје порције, први пут смо пробали лимун, смокву, урму, поморанџу, добијали смо разне конзерве од чијег су плеха мајстори вешто правили тепсије и лончиће за кафу“.

Журећи по киши, снегу, врућинама кроз сеоска беспућа која су је изгледом подсећала, према њеном казивању, на родни крај, и сама се тешко разболела од упале оба плућна крила. Држава ју је одликовала Орденом Светог Саве и Орденом белог орла са мачевима. Краљ Александар Карађорђевић послао је за њено гробно уздарје сребрни венац. У знак сећања на ову хероину бајинобаштански Дом здравља носи њено име. На њему су постављене и две спомен-плоче које подсећају на Евелину.

ЗАНИМЉИВОСТИ О ЕВЕЛИНИ ХАВЕРФИЛД
  • Дома здравља у Бајиној Башти носи име „Евелина Хаверфилд“.

  • Сахрањена је у порти цркве Светог пророка Илије у Бајиној Башти, као једино несвештено лице коме је ова црква пружила ту част. На њеном надгробном споменику пише: „Радила је за српски народ и борила се као равноправан борац, прави јахач и највернији пријатељ! Почивај у миру.”
  • Данас се једна улица у Бајиној Башти зове по овој храброј жени.
  • Евелина Хаверфилд налази се на поштанској маркици која је објављена 2015. у серији „Британске хероине Првог светског рата у Србији“.
  • Евелина Хаверфилд је одликоваnа највишим српским одликовањима: Орденом Светог Саве (IV и V реда) и Орденом Белог орла са мачевима, који јој је додељен постхумно.
  • Као борац за женска права учествовала у бројним протестима и била ухапшена неколико пута због ометања и напада на полицију.

ОСТАЛИ ЗНАМЕНИТИ БАЈИНОБАШТАНИ

2019-05-13T13:28:52+02:00
Go to Top