РЕКА ВРЕЛО

Река Врело се налази на десној обали Дрине, у насељу Перућац, 13 км узводно од Бајине Баште у Националном парку Тара. Дуга је само 365 метара и важи за једну од најкраћих река у Европи. Пошто њен ток има исто онолико метара колико година има дана назива се још и „Река година“.

Река Врело настаје од јаког крашког врела Перућац на надморској висини од 234 метра у подножју планине Таре. Вода Врела потиче од дренираних падавина са пространог кречњачког платоа Таре. Просечна издашност перућачког врела износи 330 л/с, док је просечна температура воде око 10 степени. На крају свог кратког тока улива се у Дрину водопадом висине 14 метара.

Иако, врло кратка, ова речица поседује све оно што имају и оне много веће реке – велики моћни извор, један рибњак на десној обали, воденицу на левој обали, једну леву притоку у виду бистрог поточића, насеље на левој обали, три моста, мини хидроелектрану… Изнад саме речице налази се истоимени ресторан са предивном терасом.

Врело је порибљено калифорнијском пастрмком и младицом. По хумкама и обалама Врела расту јова, јаребика, јасен, горски јавор, брест, црна зова, орах… На овој реци од 1927. године ради мини-хидроелектрана „Врело“, са снагом од 60 kw и просечном годишњом производњом 300.000 kwh.
Дрина са реком „Врело“ је у акцији избора седам српских чуда природе у организацији Туристичке организације Србије освојила прво место.

ЗАНИМЉИВОСТИ О РЕЦИ ВРЕЛО
Дрина са реком Врело је у акцији избора седам српских чуда природе у организацији Туристичке организације Србије проглашена за прву природну лепоту Србије.
Река Година не мења дужину ни милиметар, због чега се верује да млади, пре него што ступе у брак, треба да дођу на њену обалу како би њихова љубав остала заувек непромењена. Кажу да је ова речица мистична и да је многима помогла да добију потомке и отклоне разне психофизичке тегобе. Како се верује, срећа чека сваког ко препешачи цео њен ток и притом јој дарује новчић који је преноћио под јастуком. Многи тврде да су им се жеље испуниле у року од 365 дана након што што су се први пут над „Годином“ помолили.
На реци је 1927. године пуштена у рад мала хидроелектрана Врело, са снагом од 60 kw и просечном годишњом производњом 300.000 kwh, по пројекту др Миладина Пећинара.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

ЈЕДНА ОД НАЈКРАЋИХ РЕКА У ЕВРОПИ

РЕКА ВРЕЛО

Река Врело се налази на десној обали Дрине, у насељу Перућац, 13 км узводно од Бајине Баште и припада Националном парку Тара. Ток реке је дугачак онолико колико година има дана (тачно 365 м), па се због дужине свога тока зове и река Година.

ШТА ЈОШ МОЖЕТЕ ВИДЕТИ У БАЈИНОЈ БАШТИ