JEZERO PERUĆAC

Perućačko jezero je veštačko jezero na području opštine Bajina Bašta, Republika Srbija.

Jezero je nastalo pregrađivanjem toka reke Drine, za potrebe hidroelektrane „Bajina Bašta“. Perućačko je akumulaciono jezero koje se vodom napaja iz reke Drine. Perućačko jezero je površine oko 12,4 km², zapremine 340.000.000 m³ vode, a duboko je do 60 metara. Dužina jezera iznosi oko 54 km, najmanja širina od 150 metara, a najveća širina oko 1000 metara. Perućačko jezero se nalazi na 290 metara nadmorske visine. Najveći deo jezera se nalazi u kanjonu reke Drine koji počinje 7 km od brane hidroelektrane „Bajina Bašta“. Najduži, odnosno kanjonski deo jezera okružuje izrazito strma obala oivičena strmim kamenim liticama i kamenim blokovima koji vertikalno poniru u vodu. Zbog strmine obale, dubina jezera na samo par metara od same obale dostiže prosečnu dubinu od 3 do 8 metara. Sredina jezera predstavlja granicu između Republike Srpske, BiH i Republike Srbije.

Jezero se nalazi u prirodnom zavoju kanjona reke Drine između Bajine Bašte i Višegrada, i obavija planinu Taru na kojoj se nalazi Nacionalni park Tara. Jezero je pogodno za ribolov i kupanje.

Plaža u Perućcu ima pontone sa bazenima za decu. Bovama je ograđen prostor za kupanje, stalno su prisutni spasioci na obali i spasilački čamac na vodi. Tu su i tuševi, tobogani, skakaonice, mogućnost iznajmljivanja pedalina, čamaca, predivan restoran. Veliko uživanje pruža vožnja brodom po jezeru.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

KRSTARITE KANJONOM JEZERA PERUĆAC

KRSTARENJE JEZEROM

Krstarenje kanjonom reke Drine jedna je od najvećih atrakcija. Putovanje započinjete na jezeru Perućac i krstarite sve do Višegrada i čuvene ćuprije na Drini.

ŠTA JOŠ MOŽETE VIDETI U BAJINOJ BAŠTI