РЕКА ДРИНА

Река Дрина опасује Тару са северозападне и северне стране и представља највећу контактну реку општине Бајина Башта у дужини од 60 км. Дрина настаје спајањем Пиве и Таре код Шћепан Поља у Црној Гори и укупне је дужине тока од 345,9 км и представља највећу притоку реке Саве.

Дрина припада другој класи и убраја се у најчистије водене токове Србије. Дрина је позната као колевка сплаварења , позната по љутим брзацима и слаповима, сада у својим језерима послушна и мирна. Риболов на Дрини је доживљај који се не заборавља.

Она представља рај за риболовце јер поред тога што је једна од најчистијих река такође обилује разноврсним врстама риба од којих су атрактивније липљан, пастрмка, скобаљ, јез, клен, мрена, сом… У реци Дрини се налази око 30 врста риба, али је свакако најпознатија младица, коју још називају и „краљицом Дрине“. Од свих риба на Дрини њу је најтеже ухватити и она је сан сваког риболовца а на подручју Бајине Баште ухваћени су највећи примерци у Европи са преко 30 кг. Поред младице која се лови на вештачки мамац (воблер-варалица), веома је атрактиван лов липљана на вештачку мушицу (fly fishing).

Сматра се да име Дрина потиче од прасрпске основе ДЕР, од које је настао и глагол драти, дерати са значењем цепати, кидати. Ова реч описује велику снагу воде, која има моћ да дере стене, планине и земљиште ради стварања свог тока. По другој теорији име Дрина потиче од старогрчког назива Дринос (Dreinos), што је код старих Римљана постало Дринус (Drinus). Римљани су то име преузели од староседелаца а верује се да је то било име митолошког паганског божанства. Срби су прихватили то старо име Дрине, али су је дуго звали и Зеленика и Зеленка – по смарагдно зеленој боји воде. Због кривудавог тока реке у говору се често употребљавају изреке ко ће криву да исправи Дрину или немој да ми извијаш криве Дрине, које указују на неки сувишан, бескористан посао.

ЗАНИМЉИВОСТИ О ДРИНИ

У свом току река Дина је најатрактивнија за риболов на општини Бајина Башта. Доказ за то су уловљени капитални примерци рибе младице-дрински лосос на вестачки мамац (воблери-трепереће варалице).

Дрина са реком Врело је у акцији избора седам српскх чуда природе у организацији Туристичке организације Србије проглашена за прву природну лепоту Србије.

Кањон Дрине чија је дубина 700-1000 м представља први кањон по овом параметру у Србји и трећи у свету после кањона Колорада ( 1800 ) који се налази у САД.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

НАЈПОЗНАТИЈА МАНИФЕСТАЦИЈА НА РЕЦИ ДРИНИ

ДРИНСКА РЕГАТА

Најпознатија манифестација на Дрини је ДРИНСКА РЕГАТА® која се оджава сваке године у јулу месецу.

ШТА ЈОШ МОЖЕТЕ ВИДЕТИ У БАЈИНОЈ БАШТИ