ЈЕЗЕРО ЗАОВИНЕ

Заовинско језеро се налази на планини Тари код места Заовине и по свом настанку је вештачко. Настало је у периоду од 1975. до 1983. године, када је ток Белог Рзава преграђен бранама код врха Кик (958 м нмв). При највишем водостају, површина језера се налази на надморској висини од 881,5 м. Највећа дубина је око 110 метара. Језеро допуњавају два потока Коњска река и Бели Рзав.

Језеро је акумулација реверзибилне хидроелектране „Бајина Башта“ у Перућцу са којом је повезано вертикалним цевоводом. У случају ниског водостаја реке Дрине језеро се празни и покреће турбине хидроелектране док у случају вишка воде и поплавних таласа вода се пумпа вертикално у Заовинско језеро. Због тога ниво језера доста осцилује. Постоје и четири мања језера из којих се вода системом спојених судова може претакати у велико језеро. Једно од тих језера је и језеро Спајић које се налази са друге стране бране.

Вода је веома чиста те уз малу прераду у постројењима за прераду воде користи се за пиће. Језеро се користи и за узгој пастрмки. Лети има купача на неуређеним плажама. У близини насуте бране је и место где је Јосиф Панчић открио Панчићеву оморику, као и средњовековно утврђење Град.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

НЕТАКНУТА ПРИРОДА У ЗАОВИНАМА

СЕЛО ЗАОВИНЕ

ЗАОВИНЕ су шумовито планинско подручје у југозападном делу планине Таре. Са својих 28 заселака и површином од преко 6.000 хектара представљају најпространије село у општини Бајина Башта. Ово село је чувено по открићу Панчићеве оморике 1875. године која расте на неколико локалитета ,,Змајевачки поток“, ,,Врањак“, ,,Студенац“, „Тренице“ и ,,Склопови“. После једног века, на истом месту је формирано вештачко реверзибилно језеро у које се вода пумпа из нижег Перућачког језера.

ШТА ЈОШ МОЖЕТЕ ВИДЕТИ У БАЈИНОЈ БАШТИ