ХРАМ СВ. ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ

Црква у Рогачици је одувек била важно средиште православне духовности и културе-историјски споменик са несумњиво значајним споменичким својствима, обзиром на време подизања, архитектуру и иконостас. Налази се на једном омањем,равном узвишењу које доминира читавим насељем. Око ње се налази лепо уређена порта са две капије необично лепих архитектонских решења. Сама Црква изграђена је 1847. године у стилу рашке школе,помешане са готиком.

Иначе, Црква је у основи уписан крст,са три апсиде,олтарском и две певничке. Светилиштем доминира звоник који се уздиже изнад припрате и то на западној страни брода. Зидови цркве су од камена, а таваница од опека. Фреске,које су данас права реткост за око знатижељних туриста, урадили су два највећа фрескописца 19.века,а то су: Димитрије Посниковић и Милија Марковић. Нажалост,већина фрески је кроз историју избледела и изгубила свој првобитни сјај,али то Цркви даје додатну лепоту и осећај старине. Недавно је олтарски део храма реновиран,што је цркву додатно освежило и дало јој још више сјаја и лепоте. Уз зидове храма налазе се гробнице свештенослужитеља ове светиње, као и гробница ћерке капетана Петра Рајића,која је преминула 1855.године.

Поред ових историјских споменика,постоји и обиље богослужбених књига које потичу већином из 19.века, али има их и из 18.века. Тако најстарија књига која је у целости сачувана јесте служебник из 1713.године. Раније се тај служебник чувао у Оклетачкој цркви,али због сигурнијег чувања је пренет у Рогачички храм. На само пар метара од храма налази се гробље где су сахрањени посмртни остаци Аустроугарских војника, као и гроб једног Српског војводе, чије име нам нажалост није познато.У том делу порте прошле године подигнут је један дрвени Крст који је улепшао амбијенталну целину.

Црквени плац је такорећи парк. На њему се налазе клупе за седење, као и многобројне справе за децу (љуљашке,клацкалице…). Ту се такође налази павиљон у коме се посетиоци могу одморити и окрепити. Недавно је урађен паркинг са 30 паркинг места на коме се могу паркирати и мањи аутобуси са туристичким групама, а на јужној страни од храма уз регионални пут поред степеништа које води ка цркви налази се простор за паркинг већих аутобуса, што чини овај храм веома приступачним.

Неизоставно је поменути и две велике манифестације које се одржавају сваке године на Бадње вече и Преображење. На Бадње вече посетиоци могу доживети једну прелепу празничну атмосферу. Све започиње Вечерњом службом са освећењем и налагањем Бадњака уз звуке трубе и богат ватромет, а све то као радост за дочек једног од највећих хришћанских празника, празник Рођења Господњег, Божић.

За Преображење, 19.августа традиционално се одржава манифестација „Преображењски котлић“. Овако успешне манифестације као што је „Преображењски котлић“ нема у читавом златиборском округу. На сам дан манифестације централно место је заузело такмичење у прављењу рибље чорбе. Прошлогодишња посећеност је била велика. Забележено је нешто више од две хиљаде посетилаца, а тај број се из године у годину знатно повећава. Док се припрема чорба, на бини се може пратити културно уметнички програм који је веома богат. Захваљујући вредном и марљивом раду месних пароха овај храм је постао један од главних дестинација радозналих туриста,како из Србија,тако и из разних земаља широм света.

Прошле године су археолози у Својдругу у засеоку Ковачевићи открили сачуване темеље цркве из средњег века са остацима фрескосликарства и бројним стећњацима који ће засигурно у скоријој будућности дати одговоре и појаснити слику о духовном животу и уопште о целом Подрињу у прошлости.

Уз подршку локалне заједнице и свих институција и људи добра воље надамо се да ће храм Св.Вазнесења Господњег у Рогачици бити и остати духовно стециште како прошлих, садашњих и будућих генерације на славу Богу и радост роду нашем.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

РОГАЧИЦА

Рогачица је место са око 800 становника са околином према ранијим пописима становништва, налази се на 12 км од Бајине Баште. Место је мало, али познато по многобројним манифестацијама које се одржавају током лета.Овде је и раскрсница путева уз Дрину према Бајиној Башти, низ Дрину према Љубовији, преко Дебелог брда за Ваљево и преко Костојевића за Ужице. У историји ово место се звало Својдруг, али није позната тачна година када је преименовано у Рогачица. Рогачица је једно време била седиште чувене Соколске нахије, а затим је у варошици установљена канцеларија Рачанског среза. Ту је веома рано,још 1832.године, основано и прво правитељствено училиште у Западној Србији.

КУЛТУРНО ИСТОРИЈСКЕ ЗНАМЕНИТОСТИ У БАЈИНОЈ БАШТИ