ББ КЛЕКОВАЧА

„ББ Клековача“ из Бајине Баште је најстарија постојећа српска дестилерија. Основана је 1953. године, настављајући традицију бајинобаштанске земљорадничке задруге из 1905. године и чувена је управо по клековачи, шљивовици са додатком лековитих бобица клеке – аутентичној и традиционалној ракији Бајине Баште и планине Таре, која се у том крају производи вековима.

ББ дестилерија производи двадесет различитих клековача, шљивовица, траварица и воћних ракија. Готово све ББ ракије спадају у премијум категорију, а од јануара 2018. покренута је и континуирана „Лимитед Едитион“ серија. У оквиру те едиције – ББ дестилерија у строго ограниченим, чак „микро“ серијама, приказује ремек дела својих мајстора дестилације и купажирања, нове искораке и експерименте у производњи ракије или јединствене „драгуље“ спонтано настале одлежавањем у различитим бачвама и бурадима.

Са непоколебљивом вером у снагу нашег поднебља и поштовањем немерљиве традиције производње ракије у нашем крају , од 2010. године ми сваки наш корак на посебан начин усклађујемо са нашим историјским и географским пореклом, увек са јасном визијом и мисијом – да производимо врхунске аутентичне ракије од најбољег воћа и аутохтоних сорти шљива Западне Србије.

И уверени смо да ћете зато у сваком гутљају ББ ракија увек препознати мирисе и укусе тог нашег јединственог поднебља, и осетити – живо срце Дрине и бескрајну душу Таре.

ББ дестилерија производи 18 различитих ракија, за које се претходно обавља веома строга селекција најбољег воћа из региона Западне Србије, док су клековаче и шљивовице засноване искључиво на аутохтоним регионалним сортама шљива – трновачи и пожегачи. Све ББ ракије се производе двоструком дестилацијом у првокласним бакарним казанима који се ложе дрветом.
У подруму дестилерије стално одлежава око 200.000 литара врхунских ракија, од чега чак половина у бурадима од српског храста са Гоча, запремине 500-13.000 л.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

ЛЕГЕНДАРНА СРПСКА РАКИЈА

ББ КЛЕКОВАЧА

У складу са изузетном традицијом, ББ дестилерија у оквиру линије “Традиционалних ракија” производи пет изванредних ракија заснованих на шљивовицама: легендарну “ББ Клековачу” – шљивову препеченицу са додатком бобица клеке, три “Дринске” класичне шљивовице (препеченице – “Дринску љуту” и “Дринску љуту Барик”, као и меку ракију – “Дринска мека”) и сјајну “ББ Траварицу” на бази шљивове препеченице са додатком 16 лековитих биљака са Таре.

ШТА ЈОШ МОЖЕТЕ ВИДЕТИ У БАЈИНОЈ БАШТИ