У недељу 27. марта је завршен 43. Међународни сајам туризма у Београду. Излагачки простор Туристичке организације „Тара-Дрина“ био је у оквиру штанда ТО регије Западна Србија, где су своје туристичке производе представили Национални парк „Тара“, Војна установа Тара, бајинобаштански хотелијери, туристичке агенције, удружења за активности у природи, ракијаши, издаваоци приватног смештаја, ресторани, произвођачи хране…

На овогодишњем сајму Бајина Башта се представила са новим туристичким садржајима, а у фокусу је био активни одмор јер је то била централна тема заједничког наступа регије западна Србија. У суботу, главног  дана сајма представљена је гастрономска понуда са дестинације Тара Дрина Бајина Башта и вршена промоција најбољих српских ракија које се производе у Бајиној Башти.

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић са сарадницима у посети штанду Бајине Баште

Сваки дан Сајма био је одређен и за посебну промоцију неке од најзначајнијих бајинобаштанских манифестација. Том приликом сви на штанду ТО „Тара-Дрина“  по неколико сати су били обучени у мајице којима су се промовисале манифестације, а туристима је посебно објашњаван садржај и програм дешавања која се планирају током ове године.

Промоција Ћириличне Баштине

У четвртак је вршена промоција најзначајније културне манифестације у Бајиној Башти и једне од престижнијих манифестација у Србији у тој области – Ћириличне баштине.  У мајицама са натписом Ћирилица се пише срцем промовисали смо ову  традиционалну манифестацију у области културе и туризма која се сваког маја одржава у општини Бајина Башта, а је посвећена српском језику и очувању ћирилице. Циљ манифестације је да подстиче и негује коришћење ћирилице, да на српском говорном подручју обогаћује културни идентитет и унапређује садржаје у области српског језика и културе. Током Ћириличне баштине организују се бројна дешавања која су посвећена српском писму и националној култури, предавања држе еминентни стручњаци из области српског језика, културе и историје, одржавају се трибине, уметничке изложбе и друге активности које имају за циљ да се ћирилица и њено коришћење афирмише. У оквиру манифестације додељује се „Ћирилична даровница“ – национална награда за изузетан допринос и нарочите заслуге у очувању и промоцији ћирилице и неговању српског језика и писма.

Најпознатији Бразилац у Србији Тијаго Фехејра који је прави пример сталног коришћења ћирилице и председник Организационог одбора Ћириличне баштине и заменик директора ТО „Тара-Дрина“ Синиша Спасојевић са промотивним материјалима манифестације

У петак је у атрактивним мајицама вршена промоција Трибалиона- најмасовнија трка са препрекама на простору бивше Југославије. Трка под називом “Трибалион – Осети слободу“ окупила је прошле године преко 1.700 такмичара на Калуђерским барама у Националном парку Тара. Трке са препрекама су изузетно популарне у свету, као и у нашем окружењу , а број учесника је у сталној експанзији и током ове године се очекује још већи број учесника али и посетилаца који долазе у то време на Тару.

Промоција Трибалиона

Нашу најзначајнију и једну од најважнијих туристичких манифестација у Србији представили смо у ударном термину у суботу. Дринска регата је најстарија и најмасовнија манифестација на реци Дрини која се скоро три деценије организује у Бајиној Башти. Ове године вас чекамо на 28. Дринској регати. Проведите се у незаборавном спусту, присуствујте сјаним концертима поред реке Дрине, пробајте традиционалну храну и уживајте у другим разноврсним садржајима. Све то на Дрини,  поред Дрине и у градићу који је срце Подриња.

Промоција Дринске регате

У оквиру наступа на сајму имали смо веома садржајне разговоре са представницима државних институција, медија, јавни личности и представницима туристичке привреде. Више пута гост нашег штанда била је и госпођа Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије, са којом смо отворили бројне теме из области туризма и договорили наредне кораке у подизању садржаја на нашој дестинацији.

Велики број посетилаца и изузетно интересовање показује да све богатија и разноврснија понуда Бајине Баште најављује нове рекорде у посећености које ће донети сезоне пред нама.