БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ

Црквена општина Бајина Башта и Туристичка организација „Тара – Дрина“ сваке године организују „Богојављенско пливање за Часни крст“. Ово је традиционална манифестација код Срба, која се организује сваке године 19. јануара, на празник Богојављење.

Богојављење је празник којим се прославља догађај који се десио непосредно након што је Св. Јован Претеча крстио Исуса Христа у реци Јордану. Док је Исус излазио из воде, угледао је Св. Јован како се отворише небеса, и Свети Дух у облику голубице сиђе на Исуса Христа, и са неба се чу глас: „Ово је син мој љубазни, који је по мојој вољи!“ .Овај тренутак представља објављивање Богочовека и јавно увођење Исуса Христа у спаситељску дужност.

Победник пливања за Часни крст добија златник, пехар и медаљу а сви учесници ће добити медаље, мајице и друге пригодне поклоне.

Пријављивање за учествовање у Пливању за Часни крст се врши у Туристичком информативном центру у Бајиној Башти, а радно време Инфо центра је од 9 до 21 час. Могу се пријавити само лица старија од 18 година. За све пријављене је обезбеђен обавезан лекарски преглед у Дому здравља као и превоз учесника до језера Перућац и назад по завршетку манифестације. За све посетиоце манифестације је обезбеђено кувано вино.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ

На Богојављење су према хришћанском веровању све живе воде свете и отуда је у нашем народу традиција да се тог дана улази у воду да би се добила Божија благодет.

МАНИФЕСТАЦИЈЕ У БАЈИНОЈ БАШТИ