У суботу, 2. јула, на Калуђерским барама у Националном парку Тара биће одржан трећи по реду “Тара ултра трејл“.

Фото: Tara Ultra Trail

Реч је планинарској трци која окупља како врхунске спортисте тако и рекреативце које спаја љубав према природи и трчању ван уређених стаза. Ове године манифестација ће окупити рекордних 500 учесника (400 такмичара и стотинак деце на дечјој трци) из девет земаља.

За треће издање Тара Ултра траил-а припремљене су четири потпуно нове стазе које ће такмичаре водити долином Јаревца, до истоименог језерца, преко највишег врха Таре – Зборишта (1545 м), фантастичним спустом поред три планинска језера: Плоштице, Спајићи и Заовинско језеро, затим преко врха Гавран и поред видиковаца који одузимају дах: Ослуша, Соколарица и Црњесково! Посебан бисере стазе представљају водопад Лађевац и средњевековни манастир Рача.

Фото: Tara Ultra Trail

Најкраћа стаза ТУТ 11 дуга 11 км са 450 метара успона је идеална за почетнике и оне који воле краће трејл трке. Најмасовнија трка ће бити ТУТ 25 дуга 25,4 км са 1320 метара кумулативног успона и ово је права посластица за средњепругаше. ТУТ 46 стаза од 47,5 км са 2110 м кумулативног успона представља одличну прилику за све оне који би да се по први пут опробају на ултра дистанцама. Главна трка је ТУТ 66 на стази од 64,7 км и 3250 метара успона – прави тест менталних и физичких способности за све оне који се одлуче за овај изазов. Ова трка се бодује у оквиру Националне серије у скајранингу (планинском трчању) Планинарског савеза Србије.

Фото: Tara Ultra Trail

Организатори нису заборавили ни најмлађе, будуће шампионе, за њих је спремна дечја трку ТУТић.

Старт и циљ свих трка је на простору хотела “Бели бор”.

Сатница

7.00 старт ТУТ 66

7.30 старт ТУТ 46

9.00 старт ТУТ 25

9.30 старт ТУТ 11

9.45 старт ТУТић

Победници на краћим стазама се очекују око 10.30

Победници на најдужој трци се очекују око 14 часова.

Проглашење победника је у 19 часова.

Трку организује удружење “Тара Ултра” уз подршку Националног парка Тара, Општине Бајина Башта, Туристичке организације “Тара-Дрина” Бајина Башта, ВУ “Тара”.
Спонзори трке су компаније: Беоспорт, Књаз Милош и Имлек.