Викенд који је пред нама очекује нас досад најмасовније издање манифестације Тара ултра трејл које се организује у бајковитим пределима дестинације Тара Дрина Бајина Башта. Четврто издање ове традиционалне манифестације туристички и спортски ће обележити први викенд јула у Бајиној Башти али и у целом региону што се тиче трејл трка. Овогодишња манифестација доноси делимично нове стазе уз пролазак поред бројних атрактивних места најлепше планине Србије. Центар дешавања овога пута је Бајина Башта где је циљ свих трка. На програму ће бити више него озбиљна ултра од 75 km али и две краће дистанце од 28 km и 12 km. Тара ултра трејл који убрзано прераста у својеврстан аутдор фестивал ове године у Бајину Башту доводи преко 400 изузетних такмичара, велики број деце који ће узети учешће у занимљивим тркама прилагођеним њиховом узрасту и неколико хиљада посетилаца који ће пратити програм и уживати у природним лепотама овог краја.

Старт свих трка је код средњевековног манастира Рача тако да на овај начин манифестација поред промоције спорта и природних лепота Бајине Баште акценат ставља и на богато културно – историјско наслеђе овог дела Србије. Две дуже стазе ће вас водити успоном до Kалуђерских Бара и језера Јаревац. Стазе се раздвајају на Рачанској Шљивовици и Ултра иде преко највишег врха Таре – Зборишта, на 1545 метара висине, затим преко врха Гаврана па поред чувених видиковаца који одузимају дах као што су Бањска стена, Ослуша и Соколарица. Стазе се поново спајају на платоу Соколина. Посебне атракције представљају водопад Лађевац и кањон реке Раче. Мала стаза вас води атрактивним теренима око манастира Рача и даље ка Бајиној Башти.

Организатор ове велике туристичко спортске манифестације је Удружење „Тара Ултра“ под покровитељством Општине Бајина Башта и уз подршку Националног парка „Тара“ и Туристичке организације „Тара-Дрина“ Бајина Башта. Подршку организацији манифестације пружили су и Salomon, Rio Mare, In sistem и Borotalco.

Основни циљ Тара ултра трејла је промоција активности у прелепој природи Бајине Баште, промоција спорта и здравог живота али и да кроз пријатно дружење и додатне садржаје цео догађај буде туристички пакет који ће у овај крај доводити најбоље такмичаре из Србије и света и посетиоце жељне активног одмора у очуваној животној средини. – кажу организатори манифестације. Они наглашавају да и ове године у Бајину Башту долази већи број такмичара из иностранства, а да се више информација о Тара Ултра Трејлу као и сатнице трка и остали садржаје могу погледати на www.taraultratrail.rs