Башта тим са радошћу и поносом објављује такмичарски програм десетог Башта Феста који ће се одржати од 29. јуна до 02. јула у Бајиној Башти! Стигло је око 600 филмова и пред нашом селекторком Мајом Шушом био је веома тежак задатак.

Изабрано је 29 кратких играних филмова из 20 земаља, од чега 4 домаћа, који чине узбудљив и разноврстан такмичарски програм. У четири дана публика ће имати прилику да види филмове из: Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније, Француске, Kине, Русије, Бразила, Турске, Литваније, Данске, Грчке, Мађарске, Белгије, Шпаније, Јерменије, Пакистана, Ирана, Јужне Африке и Италије, а оно на шта смо посебно поносни је да међу њима имамо 9 филмова из региона. Филмови ће се такмичити за награде главног жирија: за најбољи филм „Златна имагинација“, за најбољу мушку и женску улогу „Златна интерпретација“, као и две специјалне награде. Осим тога ту је и награда за најбољи филм Жирија младих, као и регионална награда за најбољу камеру „Златна визуализација“ у сарадњи са ренталом Цинепланет коју додељује појединачни струковни жири.


„Од веома успешних фестивалских хитова, награђених на великим фестивалима, па до студентских радова, избор филмова за Башта Фест никада није зависио од тога каква је њихова дотадашња фестивалска каријера. Важно је да публици у Бајиној Башти донесемо квалитетан, узбудљив програм, који отвара и преиспитује неке нове теме. Млади аутори се углавном баве питањем одрастања, преиспитивањем себе у односу на свет, првим заљубљивањима, сексуалним искуствима и преиспитивањима, откривањем свог места под сунцем. Трудимо се да забавимо, испровоцирамо и засмејемо публику и чини ми се да она одлично реагује, посебно што из године у годину број људи који посети фестивал расте. Негујемо младе ауторе и желимо да скренемо пажњу на форму кратког филма, која има своја правила и један потпуно другачији оквир од онога што смо иначе навикли да гледамо. Додељујемо глумачке награде, што је реткост за кратки филм и стварно се трудимо да свим младим филмским ствараоцима дамо ветар у леђа.“, додала је наша уметничка директорка и селекторка Маја Шуша, која је и један од оснивача фестивала. Оно што је специфично код овогодишње селекције јесте да је она подељена у 6 блокова који су именовани: Kарусел живота, Експедиција, Све океј, дечаци, Прави мушкарци, Жене стене и Води ме одавде.

Фестивал ће, након доделе награда, традиционално затворити дебитантско остварење, овога пута то је филм “Да ли сте видели ову жену?” редитеља Душана Зорића и Матије Глушчевића, уз који ћемо погледати и кратки филм Лане Барић “Снежана”.