Девето издање Башта Феста, интернационалног фестивала кратког играног филма у Бајиној Башти, биће одржано од 30. јуна до 3. јула 2022. године. Фестивал ће отворити глумац Младен Совиљ у четвртак, 30. јуна у 20:30 на Open Air-у Борићи, када почиње и такмичарски програм фестивала. Традиција фестивала јесте да га отвара један млади глумац који је обележио протеклу годину по мишљењу фестивалског тима.

У такмичарском програму фестивала је 25 кратких играних филмова из 16 земаља, од чега пет домаћих, који чине узбудљив и разноврстан такмичарски програм. У четири дана публика ће имати прилику да види филмове из: Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Аустрије, Француске, Кине, Канаде, Египта, Белгије, Чилеа, Русије, Либана, Португала, Пољске и Италије, а фестивалски тим је посебно поносан што је међу њима 13 редитељки и 10 филмова из региона. Главни жири чиниће Марта Бјелица, глумица из Србије, Душан Касалица, редитељ из Црне Горе, и Лана Матић, продуценткиња и селекторка Загреб Филм Фестивала из Хрватске.

Музички програм деветог Башта Феста, који се одржава од 30. јуна до 3. јула у Бајиној Башти, представиће најоригиналнија имена домаће клупске сцене, а на затварању ће наступити све популарнији београдски бенд КОИКОИ, чији је члан и глумац Марко Грабеж. Музички програм се одржава у парку „Борићи“, почиње одмах након пројекција филмова, око поноћи, сваке ноћи у току трајања фестивала.

Башта Фест, у сарадњи са партнерима из регионалних земаља, Drim Short Film Festival (Струга, Северна Македонија) и Seanema Film Festival (Улцињ, Црна Гора), основао је и BALKAN SHORT FILM NETWORK, Балканску мрежу кратког филма за едукацију младих филмских аутора, као и промоцију кратког филма у региону. Први и тренутно највећи пројекат мреже је регионално проширење едукативног програма Bašta Pitch, у оквиру којег ће се окупити млади филмски аутори из Србије, Северне Македоније и Црне Горе.