Дан државности Србије је државни празник који се празнује 15. и 16. фебруара, а установљен у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије – Сретењски устав. Овај датум је један од најбитнијих у политичком, културном и историјском календару Србије.

Дан државности Србије слави се у знак сећања на 15. фебруар 1804. године кад је у Орашцу почела борба за ослобођење Србије од власти Турске. Срби су брзо ушли у отворени рат са Турском, чију су војску неколико пута потукли. Највеће победе су извојеване код Иванковца 1804. године, на Мишару и код Делиграда 1805. године.

Дан државности Србије се слави и као сећање на Сретење, 1835. године, када је кнез Милош Обреновић прогласио први српски устав и један од првих демократских устава у Европи. Творац устава је Димитрије Давидовић, а у Уставу су биле наглашене потребе српског друштва за еманципацијом, разбијањем феудалних установа и аутократске владавине.

Овај датум је узет као почетак стварања модерне српске државе и као национални празник се слави од 2001. године.

ТО „Тара-Дрина“ у Туристичком инфо центру сваке године пригодним програмом обележава овај национални празник. Имајући у виду специфичне услове у овој години и обавезу поштовања свих прописаних мера и обележавање Дана државности смо прилагодили томе.

Поред великог броја сувенира са националним мотивима припремили смо нови производ који је посвећен обележавању Дана државности Србије. Шољом „Српска револуција“ одајемо почаст „хероју тополскоме, Карађорђу бесмртноме“, вожду који је подигао заставу устанка и слободе 1804. године, а поносно истичемо и Сретењски устав из 1835. године као један од првих демократских устава на свету и акт који је гарантовао политичка и лична права која су била далеко испред тог времена.

На шољи која је пуштена у продају пред Дан државности ове године са једне стране је Ђорђе Петровић Карађорђе и 1804. година, а са друге члан 117. Сретењског устава који гласи : „Сваки Србин има право бирати начин живљења свог по својој вољи, само који није на обштенародну штету“. На овај начин желели смо да спојимо два датума која се обележавају у Дану државности али и две тежње српског народа, ону за слободом и велико жртвовање за њу и ону за демократијом и највишим правима и слободама за све.

Туристички информативни центар и сувенирница у Бајиној Башти ће у дане обележавања Дана државности Србије радити у времену од 9 до 16 часова. Очекујемо вас и желимо вам срећан национални празник.