Најпрестижнија признања у туризму наше земље, „Туристички цвет“, додељена су данас у простору Опере и театра Мадленијанум у Београду. Ова награда Туристичке организације Србије традиционално се додељује за значајна остварења у подизању квалитета туристичких услуга, као и за допринос развоју, унапређењу и промоцији туризма, физичким и правним лицима у Србији. Овогодишњи добитник овог великог признања у категорији „Појединац за допринос унапређивању туризма и подизању квалитета туристичких услуга“ је Ранко Милановић, признати туристички посленик из Бајине Баште који тренутно обавља посао руководиоца Службе информисања, промоције и туризма у Националном парку „Тара“.

Ранко Милановић ,по образовању је дипломирани географ-туризмолог професионалну каријеру је започео 2008. године у Националном парку „Тара“. Својим несебичним радом, великим личним залагањем као и идејама и визијама остварио је изузетан напредак у сектору туризма и промоције Националног парка „Тара“ али и читаве западне Србије и регије Подриња. Велико искуство у области туризма, маркетинга и дугогодишњи рад на бројним међународним и домаћим пројектима које је водио Ранко Милановић допринели су да Национални парк Тара оствари успешну и дугорочну сарадњу са заштићеним подручјима у САД, Русији и Европи као и да се реализују бројна инфраструктурна улагања у зони НП Тара. Маркетиншки ефекти и промоција како НП Тара, тако и културних и природних вредности овог простора али и целе Србије су посао који Милановић посвећено и са пуно ентузијазма води више од деценије и чији ефекти су немерљиви.

Милановић је покретао и водио реализацију великог броја акција на теме од значаја за очување животне средине и промоцију одрживог туризма попут обележавања планинарских стаза, програма посматрања медведа, кампа младих чувара природе, постављања туристичке сигнализације… Посебно је значајна чињеница да је уз све редовне послове успео да афирмише планину Тару и као топ филмску дестинацију која привлачи све више филмских екипа из земље и света. Годинама даје изузетан допринос реализацији бројних манифестација које се организују у овом делу Србије, а такође је и сам оснивач појединих попут Тара ултра трејла.

На додели награда и овом важном окупљању за туризам Србије присутнима се обратила помоћница министарка трговине, туризма и телекомуникација Јелена Миленковић Орлић као и директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић.

Добитници награде „Туристички цвет“ за 2021. годину су:

1. У категорији Туристичка организација добитник је: Туристичка организација града Чачка.

2. У категорији Туристичка манифестација добитник је: Роштиљијада Лесковац.

3. У категорији Рецептивна туристичка агенција: KonTiki Travel and Service.

4. У категорији Угоститељски објекат за смештај – хотел, добитник је: Краљев чардак, Копаоник.

У категорији Угоститељски објекат за смештај – подкатегорија Остали угоститељски објекти за смештај добитник су: Етно село Сунчана река, Бања Ковиљача.

5. Организација за допринос унапређењу туризма и подизању квалитета туристичких услуга: Голд Гондола Златибор.

6. Појединац за допринос унапређењу туризма и подизању квалитета туристичких услуга: Ранко Милановић.

Специјална признања добили Пословно удружење хотелско угоститељске привреде – Хорес, као и Национална асоцијација туристичких агенција Србије – ЈУТА.

Ранко Милановић је имао част да се у име свих добитника обрати присутнима, захвалио се на награди, а у свом говору се дотакао изазова са којима се туризам сусреће у условима пандемије и позвао на блиску сарадњу како би се прилагодили новим приликама. Истакао је и позитивне стране попут чињенице да смо почели да обилазимо и упознајемо своју земљу и да смо се вратили природи, нашим планинама, селима и бањама, културно-историјским локалитетима.