Туристичка организација „Тара-Дрина“ Бајина Башта, ЈП „Национални парк Тара“ и Туристичка организација „Златибор“ позивају вас на промоцију књиге „Златиборе питај Тару“ аутора Ранка Милановића, Синише Спасојевића, Данијеле Ћировић и Биљане Михајловић. Промоција ће се одржати у четвртак, 11. априла, у галерији Културног центра Златибор, а у петак, 12. априла, у Центру за посетиоце Националног парка „Тара“ у Бајиној Башти. Обе промоције почињу у 19 часова, а специјални гост на промоцијама биће чувени Слободан Мулина који је својим извођењем прославио познату песму Михаила Ћуповића „Златиборе питај Тару“.  На Златибору ће програм увеличати и наступ Дечијег хора „Млађани грађани“.

 

„Златиборе питај Тару“ је публикација чији издавачи су ЈП „Национални парк Тара“, ТО „Тара-Дрина“ Бајина Башта и ТО „Златибор“, а прва промоција је уприличена прошлог месеца у Туристичкој организацији Србије у Београду и већ је изазвала изузетно интересовање јавности. Књига је двојезична, на српском и енглеском језику и настала је са основим циљем промоције туристичких вредности златиборско – тарског краја кроз призму традиције и културних посебности овог подручја.

Поред тога што је леп пример заједничке сарадње више институција, ова књига на примамљив начин увезује причу о прошлости и традицији са промоцијом културне баштине и туризма водећих српских туристичких дестинација. Кроз занимљиве и едукативне текстове уз изузетне илустрације Биљане Михајловићова књига „Златиборе питај Тару“, која почиње причом о чувеној истоименој песми Михаила Ћуповића, доноси обиље информација о Тари и Златибору, градитељству и народним ношњама овог подручја, туристичким атракцијама, легендама и предањима, старим занатима, аутентичној храни и слично. Као што и сами аутори наводе, књига је намењена за све од 7 до 107 година. Најмлађи да се науче и забаве, а старији да допуне знање, да се подсете, али и подиче и поносе богатим културно-историјским наслеђем које су нам преци оставили и атракцијама које нам је природа даровала.

Иако посвећена, пре свега, бајинобаштанском и чајетинском крају, ова књига је засад јединствен пример атрактивно представљене културне баштине, предања и туризма и на неки начин осликава сву лепоту целокупне српске традиције, наслеђа и јединствене природе. Судећи по првим реакцијама, сигурни смо да ће она бити радо читана, али и оригиналан поклон за све љубитеље природе, традиције и једног лепог и мало романтичног погледа на нашу прошлост и наслеђе од предака.

Новинарима ће се на промоцијама обратити представници издавача: директор Туристичке организације „Златибор“ Владимир Живановић, директор Националног парка „Тара“ Драгић Караклић, руководилац сектора за туризам Туристичке организације „Тара-Дрина“ Обрад Павловић и аутори књиге.