У свечаној сали најстарије српске књижевне, културне и научне институције, Матице српске, у среду је у Новом Саду организовано представљање манифестације „Ћирилична баштина“ која се традиционално одржава у Бајиној Башти. Представљен је и низ других активности везаних за заштиту и неговање ћирилице које се реализују у нашем месту које са поносом носи епитет престонице ћирилице.

проф. др Драган Станић

Поздравну реч упутио је председник Матице српске проф. др Драган Станић и председница општине Бајина Башта Весна Ђурић.

Весна Ђурић

У програму под називом Дани ћириличне баштине присутнима се обратио председник Организационог одбора манифестације „Ћирилична баштина“ Синиша Спасојевић, Милован Јездић, директор Установе „Култура“ из Бајине Баште и проф. др Исидора Бјелаковић, секретар одељења за књижевност и језик Матице српске.

 

Овогодишња „Ћирилична баштина“ одржава се од 24. до 27. маја у Бајиној Башти, а велики део садржаја припремљен је у сарадњи са Матицом српском. Уз богат културно-уметнички програм током 5. Ћириличне баштине биће одржан и Округли сто у организацији Матице српске. На тему ћирилице говориће неки од најеминентнијих стручњака из области српског језика од академика и професора са универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и из Републике Српске и Црне Горе до признатих новинара.