Успешно је одржано прво издање тродневне етапне брдско-бициклистичке трке “Wild Bear MTB Stage Race” на теренима Националног парка Тара у Србији.

Претходног викенда у термину од 9-11. септембра, на теренима Националног парка Тара, у Србији, одржано је прво издање тродневне етапне брдско-бициклистичке трке под називом “Wild Bear MTB Stage Race” где су о оквиру генералног пласмана свих пријављених тимова победу однели тимови из Словеније и Хрватске.

Локација одржавања трке био је Митровац на Тари, пропланак на око 1000 мнв, који важи за једно од најлепших излетитишта у оквиру Националног парка Тара. Пред учесницима су биле три етапе различитих дужина и висинских профила. Први дан утркивања донео је нешто бржу стазу са појединачним техничким деловима и укупном километражом од 42км око 1000м висинца. Киша која је падала дан пред старт додатно је зачинила ствари те је пред учесницима био клизав терен на који је било потребно обратити додатну пажњу. Трка је вожена у правцу Калуђерских бара, а преко Доброг поља и Заовинског језера на неким од најлепших терена Националног парка Тара.

Други дан трке био је предвиђен за најдужу стазу са уједно и највише висинца. Дуг и на моменте технички захтеван дан учеснике је тестирао до последњих граница. Стазу дугу 60 км са преко 1900 висинца тимови су прелазили у временима преко 3х вожње. Стаза је пролазила кроз неке од најудаљенијих предела Националног парка Тара.

Трећи и последњи дан тродневног тркања стартовао је такође са Митровца на Тари. Такмичари су пред собом имали стазу дугу 45км са 1400 висинца коју су најбржи тимови прелазили за нешто више од два сата. Стаза је ишла у правцу Мокре Горе, а такмичари су у повратку ка Митровцу пролазили поред неколико језера које припадају Националном парку Тара.

У укупном пласману пријављених тимова прво место припало тиму “Team Granfondo Slovenia 1 / Истра – Сикошек – Леговић”, док је друго место освојио тим “Team Granfondo Slovenia 2 – Голоб – Вене” , а треће тим “BK Campetto – Дековић – Шубр”.

У категоријама, прво место у мушкој 18+ категорији припало је тиму “Team Granfondo Slovenia 1 / Истра – Сикошек-Леговић”, друго тиму “Pannonian Racing Team – Поповић-Роман”, а треће тиму “Husqvarna – Месарић-Матуловић”.

У категорији мастерс 40+ прво место припало је тиму “Team Granfondo Slovenia 2 – Голоб-Вене”, друго тиму “BK Campetto – Дековић-Шубр” а треће тиму из Србије “Progressive Endorphin – Ћурчић-Петровић”.

У категорјии Микс тимова прво место заузео је тим “Cro MTB Racing Team – Лукачевић-Ружић”, друго тим “Energi-Cycling Team Skopje – Иванова-Кондев”, а треће тим “BK Rotor – Перњак-Перњак”.

У Е-Бике категорији прво место је припало тиму “MK Lightning – Гјоргјиевски-Станисавоски”, друго тиму “Husqvarna Top Gun – Топол-Копривњак”, а треће тиму “Husqvarna eCurkе – Хорват-Дрезга”.

Судећи по утисцима упријављених тимова “Wild Bear MTB Stage Race” у наредним годинама биће незаобилазна дестинација за све љубитеље добре МТБ вожње, а други викенд у септембру добро познати датум за врхунско вишедневно тркање на предивним пределима Националног парка Тара у Србији!

“Wild Bear MTB Stage Race” огранизовало је спортско удуржење “На све стране” из Београда које стоји иза организације МТБ маратона “Три стране Копаоника”, а уз подршку Националног парка Тара, Турстичке организације “Тара-Дрина” и Центра дечијих летовалишта Београда.