На атрактивним теренима Националног парка Тара у суботу, 18. маја, је одржана авантуристичка трка “Трибалион – Земља медведа“ у којој је учествовало око 550 такмичара из осам земаља, међу којима и 70 деце.

Такмичари су пролазили стазу савладавајући препреке попут пењања преко зидова, ношења терета, пењања уз конопац, прелажења водених површина конопцима, пливањем или пузање кроз блато.

Најзахтевнију трку „Трибалион Челенџ“, дугу 20 километара са 35 препрека, Ариљац Драган Савић је истрчао за 1 сат и 39 минута оставивши иза себе, прошлогодишњег победника, Бајинобаштанина Зорана Спировског који је трку истрчао пола сата спорије.

„Стаза јесте захтевна, али сам то и очекивао. Тренирао сам доста, али нисам очекивао да ћу истрчати овако добро време. Свакако напоран рад се исплатио“, каже Савић који се дуго година бави фитнесом и трчи маратоне.

Поред трке ове одржана је и трка „Трибалион Грин“ на стази у дугој од 10 километара са 20 препрека. Победник ове трке је Бајинобаштанин Горан Гагић који ју је истрчао за сат времена. Директор трке Борис Томић истиче да је ово друга година како се трка одржава и да су организатори презадовољни одзивом такмичара, јер се број учесника удвостручио, а да је за то „крива“ лепота Таре и фактор изненађења трке.

„Сваке године ће се мењати стаза, трудимо се да будемо иновативни. Поента трке и јесте изненађење, знају само километражу и висински успон, не знају каква је стаза и где се налазе препреке и какве су. Тара је сама по себи посебна, природа је прелепа, брдовити терени, четинарске шуме и 1000 метара надморске висине и идеална је за одржавање оваквих манифестација“, каже Томић.

После успеха прве две, трећа Трибалион трка, неће чекати идућу годину, већ ће бити организована у септембру.

Резултате трке можете видети овде.