Под слоганом АВАНТУРА ПОЧИЊЕ ОВДЕ! на 45. Међународном сајму туризма у Београду богат излагачки програм представило је преко 400 излагача из више од 27 земаља. Земља партнер Сајма туризма ове године је била Република Грчка. Сајам је у среду свечано отворио председник Србије Александар Вучић који је посетио и штанд Бајине Баште и том приликом разговарао са директором ТО „Тара-Дрина“ Миланом Ђурићем и интересовао се за понуду дестинације Тара Дрина Бајина Башта.

Туристичка организација „Тара-Дрина“ Бајина Башта је у сарадњи са најзначајнијим туристичким субјектима са територије наше општине имала веома запажен наступ током четири сајамска дана уз свакодневно велики број посета и много састанака са представницима министарстава, националне туристичке организације, локалних туристичких организација, туристичким агенцијама, привредницима, новинарима, инфлуенсерима…

Поред промоције најзначајнијих туристичких локалитета и атракција, посетиоцима је посебан акценат стављен на предстојећу јубиларну 30. Дринску регату чији програм је званично објављен на Сајму туризма у присуству председнице општине Бајина Башта Весне Ђурић и бројних новинарских екипа међу којима су били и медији из наше општине. На штанду ТО „Тара-Дрина“ наступили су туристички субјекти из Бајине Баште од којих посебно треба истаћи Национални парк „Тара“, Војну установу „Тара“ и Туристичку агенцију „Таратурс“ који су представили најновију понуду. На штанду наше туристичке организације је и Установа „Култура“ из Бајине Баште промовисала своја најновија штампана издања, са акцентом на књиге културно историјског садржаја везане за прошлост Бајине Баште. Поред 30. Дринске регате посетиоцима сајма су представљене и друге значајне манифестације које ће се током 2024. године одржати у нашем граду попут Трибалиона, Ћириличне баштине, Тара Ултра Трејла и трке Wild Bear на Тари.

Четири дана 45. Међународног сајма туризма у Београду, који је уврштен у ред највећих и најзначајнијих у југоисточној Европи показатељ су да је Бајина Башта све атрактивније туристичко тржиште како за домаће тако и за иностране туристе. Уједно ово је била и одлична прилика за размену искустава са пословним партнерима, представљање планова и дефинисање корака будуће сарадње, што недвосмислено показује да је испред нас јако успешна туристичка сезона.

У фокусу интересовања већине посетилаца штанда је била предстојећа јубиларна 30. по реду Дринска регата. Период одржавања Регате је од 15. до 21. јула, први пут у трајању од седам дана. Поред сајма сувенира и домаће радиности, дечјег програма, такмичења у припремању рибље чорбе, три концертне вечери са 5 извођача одржаће се и друго издање „Мashup“ фестивала. Централни догађај ове манифестације, спуст реком Дрином, заказан је за 20. јул и очекивања су да ће ова година бити рекордна по броју учесника.

Незаборавно искуство крстарења реком Дрином један од најзначајнијих туристичких производа Бајине Баште који привлачи велику пажњу посетилаца. Представници туристичке агенције „Таратурс“ су у протекла четири дана успоставили контакте са бројним туристичким агенцијама у региону али и са представницима из Мађарске, Румуније и Бугарске. Они су такође у сарадњи са ТО „Тара-Дрина“ организовали велику наградну игру на штанду у којој су учешће узеле стотине посетилаца сајма.

Будући музеј ћирилице у Рачи, први такве врсте у земљи и региону биће место представљања историјата, развоја, вредности српског писма, место едукације, промоције и неговања ћирилице и свакако још један од фактора развоја културног и туристичког потенцијала овог краја. Директорки Туристичке организације Србије Марији Лабовић представљене су будуће активности везане за манифестације и другу фазу радова на музеју које обухватају партерно уређење простора око зграде некадашње школе, која је реконструисана у првој фази и претворена у објекат погодан за музејску делатност.

Овогодишњи наступ Бајине Баште у хали 4 Београдског сајма заснован је на потпуно новом концепту ослањајући се на дигиталне технологије и мултимедијалне садржаје кроз велики лед дисплеј, промотивне лед дисплеје на свим пултовима, коришћење великог броја таблета за презентације појединачним посетиоцима и промотивне видео спотове централне манифестације 30. Дринске регате, Националног парка Тара, локалних дестилерија и јединственог крстарења бродом до Вишеграда. Интерактиван начин информисања о комплетној туристичкој понуди коришћењем лед екрана и таблета на штанду показао се као врло ефикасан начин комуникације са циљном публиком, а током сајма је вршена и анкета посетилаца за шпотребе израде програма развоја туризма општине Бајина Башта.

Неки од бројних гостију штанда Бајине Баште са којима смо имали састанке током Сајма су били Бошко Козарски, аутор и водитељ популарне путописне емисије „Културиста“ и емисије „Оаза“, глумац Милан Милосављевић, директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић, директор Туристичке организације Београд Миодраг Поповић, директорка „Голд гондоле Златибор“ Бојана Божанић, министар за рад и запошљавање Никола Селаковић, помоћник министра за туризам и угоститељство Републике Српске Предраг Тешић, директор ТО Аранђеловац Ђорђе Прокић и многи други. Штанд Бајине Баште је посетио и заменик председника општине Бајина Башта Миленко Ордагић и председник СО Бајина Башта Младен Лукић.