Туристички информативни центар у Бајиној Башти дуги низ година свечано обележава државни празник који се прославља 11. новембра, а чији званични назив је „Дан примирја у Првом светском рату — спомен на невино пострадале у раздобљу између 1914. и 1918. године“. Као и сваке године свим посетиоцима смо у седмици обележавања празника поделили велику количину значки Наталијина рамонда као и велики број књига и дискова са темом из српске историје који су били дар Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Поред тога ове године смо подстакнути предлогом господина Миће Мандића штампали плакате са именима носилаца Албанске споменице са територије општине Бајина Башта. Почетни списак носилаца Албанске споменице направили смо на основу материјала који нам је доставио господин Мандић, а то је био списак носилаца Албанске споменице евидентираних на састанку Удружења носилаца Албанске споменице 10. јуна 1968. године које је пописао Стеван Игњић и списак који је саставио Богдан Баштовановић.  Списак смо затим допунили на основу књиге Стевана Игњића Споменице изгинулим борцима и жртвама ратова среза Рачанског  у којој је списак носилаца Албанске споменице из насеља Рачанског среза, Биографски лексикон Рачанског краја 1912-1918 и уз свесрдну помоћ истраживача завичајне историје овог краја Митра Јосповића и Обрада Додића.

На основу свих ових извора пред вама је списак са преко 270 имена носилаца Албанске споменице са територије општине Бајина Башта. Надамо се да ће ово објављивање имена бити подстрек за историчаре и истраживаче завичајне историје овог краја да на једном месту обједине све великане из периода Првог светског рата, како носиоце Албанске споменице тако и све борце и цивилне жртве и из тог периода и да их се сетимо и у другим приликама, а не само око 11. новембра.