Башта тим са радошћу и поносом објављује такмичарски програм осмог Башта Феста који ће публика имати прилику да прати OFFLINE под звездама од 01. до 04. јула у Бајиној Башти!

Фото: Промо

С обзиром да смо за овогодишње издање спајали пријављене филмове од ове и прошле године, стигло је око 1200 филмова и пред нашом селекторком, Мајом Шушом, био је веома тежак задатак.

Изабрано је 30 кратких играних филмова из 21 земље, који чине узбудљив и разноврстан такмичарски програм! У четири дана публика ће имати прилику да види филмове из 21 земље: Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније, БиХ, Аустрије, Француске, Kине, Јужне Kореје, Данске, Финске, Ирана, Kанаде, Египта, Немачке, Белгије, Литваније, Шпаније, Швајцарске, Холандије, Турске, а оно на шта смо посебно поносни је да међу њима имамо 9 жена редитељки, 6 домаћих и 7 филмова из региона.

Филмови ће се надметати за награде главног жирија: најбољи филм „Златна имагинација“, најбоља мушку и женску улогу „Златна интерпретација“, као и две специјалне награде. Осим тога ту су и награде за најбољи филм Жирија младих, као и регионална награда за најбољу камеру „Златна визуализација“ у сарадњи са ренталом Cineplanet коју додељује појединачни струковни жири.

„Од веома успешних фестивалских хитова, Kанског победника, па до студентских радова, избор филмова за Башта Фест никада није зависио од тога која је њихова дотадашња фестивалска каријера. Важно је да публици у Бајиној Башти донесемо квалитетан, узбудљив програм, који отвара и преиспитује неке нове теме. Млади аутори се углавном баве питањем одрастања, преиспитивањем себе у односу на свет, првим заљубљивањима, сексуалним искуствима и преиспитивањима, откривањем свог места под сунцем. Трудимо се да забавимо, испровоцирамо и засмејемо публику и чини ми се да она одлично реагује, посебно што из године у годину број људи који посети фестивал расте. Негујемо младе ауторе и желимо да скренемо пажњу на форму кратког филма, која има своја правила и један потпуно другачији оквир од онога што смо иначе навикли да гледамо. Додељујемо глумачке награде, што је реткост за кратки филм и стварно се трудимо да свим младим филмским ствараоцима дамо ветар у леђа.“, додала је наша уметничка директорка и селекторка Маја Шуша, која је и један од оснивача фестивала.

Фестивал ће, након доделе награда, традиционално затворити домаће дебитантско остварење, овога пута то је као што смо најавили филм Немање Ћеранића „Лихвар“.