У среду, 10. маја у свечаној сали Матице српске у Новом Саду најстарија српска књижевна, културна и научна институција организује представљање манифестације „Ћирилична баштина“ која се традиционално одржава у Бајиној Башти и представљање других активности везаних за заштиту и неговање ћирилице које се реализују у месту које носи епитет престонице ћирилице.

Поздравну реч упутиће председник Матице српске проф. др Драган Станић и председница општине Бајина Башта Весна Ђурић.

У програму под називом Дани ћириличне баштине присутнима ће се обратити Синиша Спасојевић, председник Организационог одбора манифестације „Ћирилична баштина“, Милован Јездић, директор Установе „Култура“ из Бајине Баште и проф. др Исидора Бјелаковић, секретар одељења за књижевност и језик Матице српске.

Овогодишња „Ћирилична баштина“ одржава се од 24. до 27. маја у Бајиној Башти, а велики део садржаја припремљен је у сарадњи са Матицом српском. Уз богат културно-уметнички програм током 5. Ћириличне баштине биће одржан и Округли сто у организацији Матице српске где ће на тему ћирилице говорити неки од најеминентнијих стручњака из области српског језика од академика и професора са универзитета у Београду, Новом Саду и Крагујевцу до признатих новинара.