У четвртак, 5. јануара на градском тргу у Бајиној Башти у 15 часова биће отворена манифестација „ББ Божићно сеоце“. Манифестација у организацији Туристичке организације „Тара – Дрина“ Бајина Башта биће отворена наступом КУД-а „Јелек“ из Бајине Баште и рецитацијама божићних песама.

Овом приликом званично ће бити представљена поставка „Витлејемска пећина“ која је постављена на градском тргу и већ привлачи бројне посетиоце. Поставка је направљена тако да представи пећину у месту Витлејему у Јудеји у време рођења Исуса Христоса. Уз представу Витлејемске пећине организовано је и пуштање празничних песама које још више доприноси празничком духу у центру Бајине Баште.

Богочовек и Спаситељ људи родио се у варошици Витлејему у Јудеји, недалеко од Јерусалима, у време римског императора Августа и јеврејског вазалног цара Ирода. Син Божији није рођен у сјају и раскоши, већ у јаслама међу чобанима и животињама. Ноћ у којој је рођен била је подједнако чудесна као и његов каснији живот и дело. Јосиф и Марија дошли су у Витлејем како би по наређењу римских власти били пописани. Kако нису могли да нађу конак, склонили су се у једну од пећина у којој су чобани држали стоку. Марија је исте ноћи родила Богомладенца.

Према Јеванђељу по Матеју, три мудраца или три света краља са истока желела су да се поклоне Исусу. Током путовања пратили су сјајну звезду која је традиционално постала позната као Витлејемска или Божићна звезда. Ова звезда је одвела три мудраца до пећине у Витлејему, где су пронашли Марију, Јосифа и малог Исуса. Мудраци Мелхиор, Kаспар и Валтазар поклонили су се Исусу и даривали му злато, смирну и тамјан.

Рођење Господа Исуса Христа – Божић је један од најлепших празника јер се овим великим црквеним празником, према обилном благовољењу Божијем, прославља историјски догађај Оваплоћења Живог Бога, додир небеса и земље, сусрет Творца и творевине. Под небом се подразумева сав невидљиви небески, анђеоски свијет, а под земљом све што је створено.
Божић је празник који спаја небо и земљу, празник послушности Богу, празник силе и свемогућства Божијег, празник живота, породичне љубави и радости.

„Божићно сеоце“ ће трајати све до Богојављења, а до тад ће на градском тргу бити и продајне кућице са изложеним сувенирима и производима домаће радиности.