Све је спремно за одржавање друге по реду бициклистичке трке „Wild Bear“ која ће се одржати на теренима Националног парка Тара у периоду од 8-10. септембра 2023. године у организацији спортског удужења „На све стране“.

И ове године ова бициклистичка трка састојаће се од три етапе, а возиће у тимовима састављених од два учесника. Учесници ће морати да савладају близу 150 километара возећи неким од најлепших предела Националног парка Тара.

Ове године очекује се да ће на Тару стићи преко 50 тимова из свих земаља окружења укључујући и Мађарску, Аустрију и Швајцарску. У односу на прошлу годину када је одржано прво издање трке број учесника је готово па дуплиран, а конкуренција у елитној категорији (мушкарци +18) биће на највишем нивоу. Старт и циљ свих етапа биће на Митровцу на Тари, док ће учесници возити три различите етапе током три дана одржавања.

Прва етапа у дужини од 41 км , возиће се у петак 08. септембра са почетком у 10ч, а учесници ће возити у правцу Шљивовице, преко Булибановца и Доброг поља, да би након проласка поред Танкосиног гроба наставили пут према Чемеришту те касније и ка циљу на Митровцу.

Друга етапа познатија и као „Краљевска етапа“, биће најдужа, те је пред учесницима стаза дуга 60 км, а која ће их са Митровца водити пут Бањске стене (стазом 9а), да би поново путем преко Чемеришта наставили ка Батури, Сјеничу и Предовом крсту. Након доласка на Предов крст, учеснике очекује обилазак Јагоштице и прављење круга око Галника, да би се путем који пролази поред Брусничког потока поново вратили на Предов крст одакле је очекује повратак на Митровац.

У недељу 10. септембра возиће се трећа етапа у дужини од 45км. Учеснике очекује вожња преко Доброг и Љутог поља, а у правцу Зборишта, према видиковцу Змајевац. Након што прођу поред једног од најпознатијих видиковаца пут их даље води ка Спајићима и Заовинама. Од Заовина, према Секулићима све учеснике очекује јак успон који ће означити и последње километре треће етапе. Након проласка кроз Секулиће, учесници ће проћи кроз Крњу јелу и наставити ка циљу на Митровцу.

Циљ одржавања бициклистичке манифестације „Wild Bear“ је промоција бициклизма, локације и активног одмора што је од изузетног значаја за подручје Националног парка „Тара“.

Жеља нам је да приближимо лепоте Националног парка Тара великом броју људи који воли да активно проводи одмор и да на бициклама упознаје различите локације. Верујемо да је ово идеалан начин да се већ квалитетна туристичка понуда прошири и на део сезоне након повратка деце у школске клупе што може бити од значаја свима који се баве туризмом на Тари“ – нагласили су испред спортског удружења „На све стране“ које је организаор ове манифестације и које тренутно организује највећи бициклистички маратон „Три стране Копаоника“ који заједно са траил трком „Trail race Kopaonik“ на Копаонику генерише преко 5000 ноћења у једном викенду и формира најпосећенији викенд током летње сезоне.

Сви заинтересовани ову менифестацију могу пратити уживо јер ће старт и циљ бити отворени за публику, а налазиће се на спортским теренима Центра дечијих летовалишта на Митровцу. Старт етапа сваког дана биће у 10h. ујутру док је спортски програм сваког дана планиран до 15h.

„Wild Bear“ одржава се у сарадњи са Националним парком Тара, Tуристичком организацијом „Тара-Дрина“ Бајина Башта и Центром дечијих летовалишта Београд.