Представници Туристичке организације “Тара-Дрина” заједно са колегама из туристичких организација осталих чланица ТО регије Западна Србија успешно су реализовали заједнички наступ и обједињено представљање туристичке понуде на 24. Међународном сајму туризма у Нишу.

 

Током три дана трајања сајма, од 30.03. до 01.04.2023. у хали “Чаир” представљено је 150 излагача из Србије и целог региона Балкана. Земља партнер овогодишњег Сајма туризма била је Северна Македонија, а у оквиру сајма су разматране могућности повезивања и сарадње на пољу туризма.

Ово је била одлична прилика да се становништву овог дела Србије приближе огромни туристички потенцијали којима располаже дестинација Тара Дрина Бајина Башта. Кроз тематски штампани промо материјал представљен је календар манифестација, производни програм дестилерије “ББ Клековача”, комплетна понуда осталих значајнијих актера туристичке привреде, првенствено смештај хотела Војне установе “Тара” и Центра дечјих одмаралишта Митровац али и понуда категорисаног приватног смештаја са територије општине. Поред видиковаца као најатрактивнијих локација са којих је могуће доживети НП Тара на посебан начин, представљен је широк спектар спортских активности на води Удружења за спортове у природи “Green Bear”.

“Чаробни туристички прстен”, најатрактивнији од укупно седам најављених програма туристичке агенције ”Таратурс” је изазвао највеће одушевљење код посетилаца штанда Бајине Баште. Тура 130 километара дуга – обједињена пловидба бродом кањоном Дрине, од Перућца до Вишеграда, вожња Шарганском осмицом и посета Вишеграду, Андрићграду, Мокрој Гори, Дрвенграду и манастиру Добрун јединствен је туристички садржај у овом делу Европе.

На 24. Међународном сајму туризма у Нишу представљен је део програма из производне линије ћириличких сувенира. Посетиоцима су приближене активности које се у Бајиној Башти континуирано спроводе у циљу промоције ћириличког писма, почев од усвајања Декларације о заштити и неговању ћирилице, организовања манифестације „Ћирилична баштина“ и изградње Парка ћирилице као и представљање следећих планова који се односe на изградњу „Дома ћирилице“ у близини манастира Раче – једног од највећих културних жаришта и центра преписивачке школе у доба османлијске окупације.