Данас је у Бајиној Башти одржана друга по реду Ћирилична бициклијада која је по лепом времену на стазама ћирилице окупила преко три стотине учесника од чега су највећи део чинили деца и млади. Организатор бициклијаде је Туристичка организaција „Тара-Дрина“ Бајина Башта уз подршку манастира Рача, Националног парка Тара и Агенције за безбедност саобраћаја. Циљ Ћириличне бициклијаде је промоција здравог начина живота, рекреативног бициклизма, заштите животне средине, безбедности у саобраћају, неговања и сталног коришћења ћирилице и представљање значаја манастира Рача и домета Рачанске књижевне и преписивачке школе.

Окупљање учесника почело је и пре 9 сати у Парку ћирилице. На самом старту свим одраслим учесницима подељени су светлећи прслуци за бициклисте док су на крају бициклијаде подељене мајице Агенције за безбедност саобраћаја. Свим млађим учесницима на крају манифестације у Парку ћирилице су подељене медаље и светла и звонца за бицикле. Медаље је обезбедила ТО „Тара-Дрина“ док је дародавац свих осталих награда Агенција за безбедност саобраћаја.

Пре самог старта у 9.30 бициклисте су поздравили заменик председника општина Бајина Башта, Миленко Ордагић, заменик директора Туристичке организације „Тара-Дрина“, Синиша Спасојевић и већник за спорт и истакнути спортски радник који је и предводио овогодишњу Ћириличну бициклијаду, Дејан Тимотијевић Куфа.

Данас се возило на релацији Парк ћирилице – Дом ћирилице – излетиште Ћирилица – манастир Рача – Парк ћирилице уз мање паузе. Окрепа и кратак одмор био је на месту будућег комплекса Дома ћирилице у пријатном амбијенту уз реку Рачу.

На излетишту „Ћирилица“ које се налази између манастира Рача и Скита Светог Ђорђа организован је дужи одмор уз освежење у облику компота, воћа, слаткиша и воде за све учеснике бициклијаде. Овде је Ранко Милановић из Националног парка Тара упознао присутне са значајем очувања животне средине са посебном причом за најмлађе везано за понашање у зони националног парка.

У повратку је организована посета манастиру Рача и обилазак манастирске ризнице, а Ранко Милановић је упознао учеснике бициклијаде са дометима Рачанске књижевне и преписивачке школе, значајем рачанских калуђера преписивача за српски језик и културу и потребом очувања и сталног коришћења ћирилице. Посебна част за учеснике 2. Ћириличне бициклијаде било је обраћање и благослов владике Јована Пурића свим ученицима са жељом за успешну школску годину.

У месецу кад почиње школска година Ћириличном бициклијадом се симболично вожњом повезује Парк ћирилице у центру Бајине Баште, место где су већ почели радови на изградњи комплекса Дома ћирилице и простор где је цветала Рачанска књижевна и преписивачка школа и где се у најтежим временима у прошлости чувало наше писмо. Циљ је да се са почетком школске године нагласи значај сталног коришћења ћирилице и подсети да је у близини Бајине Баште постојала школа чија дела представљају непролазне културне, духовне и уметничке вредности. Велики број учесника и посебно интересовање младих показује да је Ћирилична бициклијада одличан спој приче о неговања миленијумског писма, културног наслеђа, безбедности у саобраћају и здравог начина живота.