У недељу, 25. септембра у Бајиној Башти одржаће се прва по реду Ћирилична бициклијада. Организатор бициклијаде је Туристичка организaција „Тара-Дрина“ Бајина Башта уз подршку манастира Рача, Националног парка Тара и Агенције за безбедност саобраћаја. Окупљање учесника је у 10 сати у Парку ћирилице, а старт бициклијаде у 10.30.

Траса: Парк ћирилице – излетиште код манастира Рача – манастир Рача – Парк ћирилице.

На излетишту које се налази између манастира Рача и Скита Светог Ђорђа предвиђен је одмор уз освежење, прича о значају очувања животне средине и додела медаља учесницима манифестације.

У повратку је предвиђена организована посета манастиру Рача, обилазак манастирске ризнице, упознавање са дометима Рачанске књижевне и преписивачке школе и прича о значају очувања и коришћења ћирилице.

Циљ Ћириличне бициклијаде је промоција здравог начина живота, рекреативног бициклизма, заштите животне средине, безбедности у саобраћају, породичног живота, дружења у природи, неговања и сталног коришћења ћирилице и представљање значаја манастира Рача и Рачанске преписивачке школе.

У месецу кад почиње школска година Ћириличном бициклијадом се симболично вожњом повезује Парк ћирилице у центру Бајине Баште, место планирано за будући Музеј ћирилице и простор где је цветала Рачанска књижевна и преписивачка школа и где се у најтежим временима у прошлости сачувало наше писмо. Циљ је да се са почетком школске године нагласи значај сталног коришћења ћирилице и подсетити да је у близини Бајине Баште постојала школа чија дела представљају непролазне културне, духовне и уметничке вредности.


Извор: ТО „Тара-Дрина“ Илустрација: Биљана Михајловић

Бициклијада је рекреативног типа, дужина стазе је 13 km (у једном правцу 6,5 km), стаза није кондиционо захтевна. Вожња је намењена и деци и одраслима. Деца до четвртог разреда морају да имају пратњу.

Организатор је обезбедио полицијску пратњу и медицинску стручну помоћ уз возило за прихватање бицикала који се покваре, као и помоћ редарске службе.

Све додатне информације могу се добити у Туристичком информативном центру Бајина Башта или на телефон 031/866903.