ТАРА УЛТРА ОУТДОР ФЕСТ

Тара Ултра Оутдор фест је манифестација осмишљења са циљем промоције боравка у природи, трејл трчања, планинарења, авантуристичких спортова, активног живота, здравих навика и породичних вредности. Водимо вас путевима историје, културе и традиције, кроз неке од најлепших и најатрактивнијих делова Националног парка Тара и Бајине Баште. Желимо да приближимо оутдоор спортове и боравак у природи младима и да им, уз занимљиве еколошке радионице скренемо пажњу на проблем очувања и заштите животне средине.

Упознаћемо вас са историјом манастира Рача и Рачанске преписивачке школе. Презентација оутдоор спортова ће обухватити сплаварење Дрином, обуку за СУП, хајкинг и велику дечију играоницу на отвореном.

Пето издање Тара Ултра Оутдор фест-а, које ће се одржати првог викенда јула (субота 06.07.2024.) чекају вас изазовне стазе, које ће вас провести поред бројних атрактивних места најлепше планине Србије. Центар дешавања је Бајина Башта, где ће бити такмичарски центар и циљ свих трка.

Чекају вас 3 стазе: ултра од 62 км (ТУТ62) и две краће дистанце од 28 км (ТУТ28) и 13 км (ТУТ12). Средња стаза (28к) ће бити бодована као 3. коло Националне серије у планинском трчању ПСС, а најкраћа стаза (13к) ће бити бодована као Државно првенство у планинском трчању ПСС за јуниоре (и 2. коло Националне серије у планинском трчању ПСС).

ИТРА сертификацију носе ТУТ 62 – 3 бода и ТУТ 28 – 1 бод.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

НАЈВЕЋА ОУТДОР ТРЕЈЛ ТРКА У СРБИЈИ

ТАРА УЛТРА

Старт свих трка је код средњевековног манастира Рача (обезбеђен је превоз од Бајине Баште). Две дуже стазе ће вас водити успоном до платоа Калуђерских Бара и језера Јаревац. ТУТ62 и ТУТ28 се раздвајају на Рачанској Шљивовици и Ултра иде преко највишег врха Таре – Зборишта, 1545 метра надморске висине, затим преко врхова Ивер, Кршањска главица и Гавран, поред видиковаца Ослуша и Соколарица.

Стазе (ТУТ62 и ТУТ28) се поново спајају на платоу Соколина, одакле следи технички спуст ка водопаду Лађевац и кањон реке Раче где се спајају са најкраћом стазом. ТУТ12, најкраћа стаза, вас у првој половини води атрактивним теренима око манастира Рача, а потом сеоским крајоликом ка Бајиној Башти.

МАНИФЕСТАЦИЈЕ У БАЈИНОЈ БАШТИ