ЋИРИЛИЧНА БАШТИНА

„Ћирилична баштина“ је традиционална манифестација која се сваке године у мају организује у Бајиној Башти, а посвећена је српском језику и очувању ћирилице. Ова културнa, образовна и туристичка манифестација је настала на основу Декларацију о заштити и неговању ћирилице коју је једногласно усвојила Скупштина општине Бајина Башта. Аутор ове декларације и идејни творац „Ћириличне баштине“ је Синиша Спасојевић, а предлагачи овог акта у локалном парламенту су били он и Зоран Раковић. У образложењу Декларације наводи се да је oсновни мотив за доношење изразито занемаривање ћирилице као и чињеница да Бајина Башта има посебну обавезу у заштити националног писма јер је место где је постојала чувена Рачанска књижевна и преписивачка школа при манастиру Рача, једном од највећих седишта културе, духовности и писмености у најтежем периоду српске историје и ропства под османлијама. Декларација је постала правни основ за свеобухватне мере заштите и неговања ћирилице у општини Бајина Башта, а једна од првих мера која је реализована је заснивање и организовање манифестације „Ћирилична баштина“.

Циљ „Ћириличне баштине“ је да подстиче и негује коришћење ћирилице, да на српском говорном подручју обогаћује културни идентитет и унапређује садржаје у области српског језика и културе. Манифестација се одржава сваке године, у последњој трећини месеца маја (око 24. маја – Дана Светих Ћирила и Методија) у трајању од најмање три дана. Током „Ћириличне баштине“ организују се бројна дешавања која су посвећена српском писму и националној култури и историји, предавања и радионице држе еминентни стручњаци из области српског језика, културе, науке, просвете и историје, одржавају се трибине, представе, концерти, уметничке изложбе и друге активности које имају за циљ да се ћирилица и њено коришћење популаризује.

У оквиру манифестације „Ћирилична баштина“ установљене су следеће награде: „Ћирилична даровница“ и дипломе и захвалнице „Ћириличне баштине“.

„Ћирилична даровница“ је национална награда за изузетан допринос и нарочите заслуге у очувању и промоцији ћирилице и неговању српског језика и писма. Ово је најзначајнија награда у оквиру манифестације „Ћирилична баштина“ и додељује се само једном добитнику у години. Циљ организатора је да се наградом на националном нивоу истакну организације и појединци који својим радом доприносе промоцији и очувању ћирилице.

Добитници „Ћириличне даровнице“:

  • За 2020. годину : Дневни лист „Политика“
  • За 2021. годину: Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке
  • За 2022. годину: Арно Гујон, француски и српски хуманиста, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и оснивач Хуманитарне организације „Солидарност за Косово”
  • За 2023. годину: Матица српска

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

НАЈПОЗНАТИЈА МАНИФЕСТАЦИЈА О ЋИРИЛИЦИ

ЋИРИЛИЧНА БАШТИНА

„Ћирилична баштина“ је брзо стекла национални значај, а то потврђује и престижна награда „Културни образац“ која је због ове манифестације додељена Општини Бајина Башта од стране Министарства културе и информисања. Манифестација је од Министарства културе и информисања Републике Србије препозната као изузетно важна па је од стране министра културе писмом подршке честитано заснивање и одржавање „Ћириличне баштине“. „Надамо се да ће ваша „Ћирилична баштина” бити дуговечна и делотворна и да ће бити подстрек и другим локалним срединама широм Србије да и саме обрате већу пажњу на значај очувања и промовисања ћирилице.“ – наведено је у писму министра културе. „Сви смо ми „ћирилична баштина“, по томе нас препознају и пријатељи и они други, а ваша упорност обавезује и нас и све друге који мисле добро Србији и свеукупној српској култури.“ – закључио је тадашњи министар културе Владан Вукосављевић.

МАНИФЕСТАЦИЈЕ У БАЈИНОЈ БАШТИ