ЋИРИЛИЧНА БАШТИНА

Ћирилична баштина је манифестација која се сваке године у мају организује у Бајиној Башти, а посвећена је српском језику и очувању ћирилице. Ова културна манифестација је настала на основу Декларацију о заштити и неговању ћирилице коју је једногласно усвојила Скупштина општине Бајина Башта. Аутор ове декларације и идејни творац Ћириличне баштине је Синиша Спасојевић, а предлагачи овог акта у локалном парламенту су били он и Зоран Раковић. У образложењу jе навeдено да је oсновни мотив доношење изразито занемаривање ћирилице као и чињеница да Бајина Башта има посебну обавезу у заштити националног писма јер је место где је постојала чувена рачанска преписивачка школа при манастиру Рача, једно од највећих културних жаришта у најтежем периоду под османлијском окупацијом. Декларација је правни основ за свеобухватне мере заштите и неговања ћирилице, а једна од првих која је реализована је организовање манифестације Ћирилична баштина.

„Ћирилична баштина“ се одржава сваке године у трајању од најмање три дана, око 24. маја, када Српска православна црква прославља Свете Ћирила и Методија и када се обележава Дан словенске писмености. Ова манифестација у области културе и туризма од значаја за општину Бајина Башта, посвећена је српском језику и очувању ћирилице. Циљ „Ћириличне баштине“ је да подстиче и негује коришћење ћирилице, да на српском говорном подручју обогаћује културни идентитет и унапређује садржаје у области српског језика и културе. Организатор Ћириличне баштине је Установа „Култура“ под покровитељством општине Бајина Башта. Поред организатора манифестације маркетинг и промоцију за потребе „Ћириличне баштине“ врши Туристичка организација „Тара-Дрина“ Бајина Башта. Током манифестације организују се бројна дешавања која су посвећена ћирилици, националном писму и националној култури и историји, предавања држе еминентни стручњаци из области српског језика, културе и историје, одржавају се трибине, уметничке изложбе и друге активности које имају за циљ да се ћирилица и њено коришћење популаризује. Током трајања „Ћириличне баштине“ врши се уручивање награда појединцима и компанијама које се посебно истичу у заштити и неговању ћирилице. „Ћирилична даровница“ је најзначајнија награда у оквиру манифестације, она се додељује само једном добитнику годишње и представља националну награду за изузетан допринос и нарочите заслуге у очувању и промоцији ћирилице и неговању српског језика и писма. Добитник „Ћириличне даровнице“ за 2020. годину су дневне новине „Политика“.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

НАЈПОЗНАТИЈА МАНИФЕСТАЦИЈА О ЋИРИЛИЦИ

ЋИРИЛИЧНА БАШТИНА

О националном значају који има Ћирилична баштина говори и престижна награда „Културни образац године“ која је манифестацији додељена од стране Министарства културе и информисања. Манифестација је од Министарства културе и информисања Републике Србије препозната као изузетно важна па је од стране министра културе писмом подршке честитано заснивање и одржавању Ћириличне баштине. „Надамо се да ће ваша „Ћирилична баштина” бити дуговечна и делотворна и да ће бити подстрек и другим локалним срединама широм Србије да и саме обрате већу пажњу на значај очувања и промовисања ћирилице.“ – наведено је у писму. „Сви смо ми „ћирилична баштина“, по томе нас препознају и пријатељи и они други, а ваша упорност обавезује и нас и све друге који мисле добро Србији и свеукупној српској култури.“ – закључио је министар културе.

МАНИФЕСТАЦИЈЕ У БАЈИНОЈ БАШТИ