БАШТА ФЕСТ

Башта фест је интернационални фестивал кратког играног филма у Бајиној Башти, годишња манифестација која се одржава сваког првог викенда у јулу и траје четири дана. Шесто издање фестивала које је пред нама биће одржано од 04. до 07. јула 2019. Фестивал је, између осталог због професије оснивача, уско оријентисан на заједнички рад редитеља и глумаца, а фокус на квалитетним глумачким интерпретацијама има велики утицај на позитивно позиционирање Башта феста међу интернационалним фестивалима краткометражног филма.

Башта фест је од изузетног значаја за децентрализацију културе, будући да је усмерио разнолик филмски, музички, едукативни и пратећи програм на ову предивну регију. Идеја је од самог почетка била да се невероватна природа Бајине Баште и околине отвори за што већи број посетилаца, али ми стремимо ка томе да овај фестивал претворимо у културну оазу која пре свега промовише младе домаће и интернационалне ауторе, стављајући акценат на кратке филмове са аутентичним глумачким остварењима.

Главни филмски програм је такмичарског карактера и за њега су одговорни селектори фестивала, редитељ Никола Љуца и уметничка директорка Маја Шуша, док о наградама одлучује трочлани жири Башта феста који чине афирмисани аутори и уметници из области филма. Награде – статуете у облику шишарке – додељују се за: најбољи филм у целини (Златна имагинација), најбољу режију (Златна индикација), најбољу мушку и женску улогу (Златна интерпретација), најбољи сценарио (Златна инспирација), као и две специјалне награде.

Жири младих сачињен од средњошколаца из Бајине Баште такође додељује своју награду за најбољи филм, а њихово учешће у самом програму подстиче критички став омладине која своју позицију прихвата уз велику одговорност. На трећем Башта фесту успостављена је награда за најбољу камеру (Златна визуелизација), која се додељује уз подршку рентала „Цинепланет”. Башта фест додељује и награду „Баш та част“ за изузетан допринос у промоцији Бајине Баште и читаве регије.

Све пројекције на Башта фесту су бесплатне и већи део филмског програма одржава се у ноћним часовима, под ведрим небом, а тренутно постоје три локације: парк «Борићи», језеро Перућац и биоскоп “Влаја”.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

УВЕК ДОБРЕ ШУРКЕ НА БАШТА ФЕСТУ

УКРАТКО БАШТА ФЕСТ

Након узбудљивих дневних излета на ред долазе пројекције на отвореном, а ноћ се наставља журкама и концер­тима на музичком стејџу непосредно поред Опен аир-а „Борићи“, одмах након последњег блока филмова.

МАНИФЕСТАЦИЈЕ У БАЈИНОЈ БАШТИ