У суботу, 6. јула, у Бајиној Башти нас очекује пето издање Тара Ултра Трејла, које доноси узбудљиве новине у оквиру новог концепта – „Tara Ultra Outdoor Fest“. Тара ултра трејл је од ове године и званично прерастао у аутдор фестивал који у Бајину Башту доводи преко 400 такмичара али пружа и изузетан програм који има за циљ да промовише спортове на отвореном и активности у природи, односно здрав живот, пружајући јединствено искуство за све учеснике и посетиоце.

У зони циља, у дворишту Основне школе „Свети Сава“ у Бајиној Башти, организатори су припремили целодневне анимацију за такмичаре, њихове пратиоце, публику и све заинтересоване који желе да пробају нешто ново. Сви присутни ће имати прилику да се опробају у: стреличарству, арчери тагу, диск (фризби) голфу и упознају са планинарским дисциплинама и вештинама. Све активности су прилагођене деци, а за само за најмлађе је обезбеђена и забавну атлетику (полигон спретности), мини зип лајн и еколошка радионица о Националном парку Тара. Посластица за крај дана је дечија трка што је и прилика да сви заједно поздравимо будуће шампионе.

У оквиру фестивала одржаће се и мини сајам на коме ће се представити спонзори, туристичке организације, организатори трка и других манифестација, произвођачи спортске опреме и други заинтересовани.

Наравно централни део фестивала чине три трке:

– ТУТ12 – 13 km, 650 m успона – Државно првенство за јуниоре у планинском трчању Планинарског савеза Србије

– ТУТ28 – 29 km, 1550 m успона – 2. коло Националне серије у планинском трчању ПСС

– ТУТ62 – 62 km, 3000 m успона.

Све трке почињу код манастира Рача, древног центра српске писмености и културе, водећи такмичаре кроз најлепше стазе Националног парка Тара, до циља у Бајиној Башти. Трке су осмишљене тако да вас изазову, изведу из зоне комфора и инспиришу без обзира на ниво искуства и такмичарске амбиције. Учестоваће преко 400 такмичара из 12 земаља укључујући најбоље такмичаре и репрезентативце Србије, али и врхунске такмичаре из иностранства. Организатор ове велике туристичко спортске манифестације је Удружење „Тара Ултра“ под покровитељством Општине Бајина Башта и уз подршку Националног парка „Тара“ и Туристичке организације „Тара-Дрина“ Бајина Башта.