U sredu, 6. jula, u Ustanovi kulture gradske opštine Stari Grad „Parobrod“ u Beogradu otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Tara planina bogova“. Autor fotografija je Biljana Mihajlović, a izložbu su podržali i omogućili JP Nacionalni park „Tara“ i Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta.

Na izložbi se mogu videti fotografije nastale na planini Tari tokom poslednjih nekoliko godina. Ideja o foto izložbi je nastala tokom rada na istoimenoj foto-monografiji koja je završni master rad na kome je mentor profesorka Anamarija Vartabedijan.

Na otvaranju izložbe o Biljaninom radu i dosadašnjim nagradama upravo je govorila profesorka Vartabedijan, a prisutnima su se obratili i Milan Đurić, direktor Turističke organizacija “Tara – Drina” Bajina Bašta i Ranko Milanović, rukovodilac Službe informisanja, promocije i turizma u Nacionalnom parku “Tara”. Ispred Opštine Bajina Bašta otvaranju izložbe je prisustvovao zamenik predsednika opštine Milenko Ordagić.

Biljana Mihajlović diplomirala je grafički dizajn na Akademiji tehničkih strukovnih studija Beograd, gde trenutno završava master studije. Članica je Udruženja umetnika i dizajnera primenjene umetnosti Srbije (ULUPUDS) i ima status samostalnog umetnika. Godinama unazad aktivno se bavi dečijom ilustracijom. Kao ilustrator više puta je nagrađivana. Radi za inostrano i domaće tržište sa izdavačima kao što su Klet, Odiseja, Kreativni centar, Logos, Freska… Biljanine radove publika je mogla da vidi na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, a njene ilustracije su dale dodatnu čar i orginalnost i Parku ćirilice u centru Bajine Bašte.

Ovo je prvi put da se predstavlja sa izložbom fotografija. Sa fotografijom se najpre susreće radeći kao laborant u fotografskoj radnji. Danas foto-aparat nosi stalno sa sobom, bavi se uglavnom pejzažnom i dokumentarnom fotografijom, obraćajući pažnju naročito na detalje jer smatra da je lepota svuda, ali da je ljudi vodeći svoje užurbane živote sve manje primećuju. Njena poruka bi bila: „Stani! Pogledaj! Pusti da te običan cvet iznenadi svojom savršenošću i lepotom”.

JP Nacionalni park Tara i Turistička organizacija “Tara – Drina” Bajina Bašta su izdali foto-monografiju, podržali i omogućili izložbu Biljane Mihajlović koja se može pogledati u UK Parobrod do 31. jula.