VAJLD BER MTD (Wild Bear MTD)

Biciklističke trka „Vajld Ber (Wild Bear)“ održava se na terenima Nacionalnog parka Tara svake godine u mesecu septembru u organizaciji sportskog uduženja „Na sve strane“.

Biciklistička trka sastojaće se od tri etape, a vozi se u timovima sastavljenih od dva učesnika. Učesnici moraju da savladaju blizu 150 kilometara vozeći nekim od najlepših predela Nacionalnog parka Tara.

Na Taru dolazi preko 50 timova iz svih zemalja okruženja uključujući i Mađarsku, Austriju i Švajcarsku. U odnosu na ranije godine broj učesnika je gotovo pa dupliran, a konkurencija u elitnoj kategoriji (muškarci +18) biće na najvišem nivou. Start i cilj svih etapa je na Mitrovcu na Tari, dok učesnici voze tri različite etape tokom tri dana održavanja.

Prva etapa u dužini od 41 km a učesnici voze u pravcu Šljivovice, preko Bulibanovca i Dobrog polja, da bi nakon prolaska pored Tankosinog groba nastavili put prema Čemerištu te kasnije i ka cilju na Mitrovcu.

Druga etapa poznatija i kao „Kraljevska etapa“, je najduža, te je pred učesnicima staza duga 60 km, a koja će ih sa Mitrovca voditi put Banjske stene (stazom 9a), da bi ponovo putem preko Čemerišta nastavili ka Baturi, Sjeniču i Predovom krstu. Nakon dolaska na Predov krst, učesnike očekuje obilazak Jagoštice i pravljenje kruga oko Galnika, da bi se putem koji prolazi pored Brusničkog potoka ponovo vratili na Predov krst odakle je očekuje povratak na Mitrovac.

Treća etapa je u dužini od 45km. Učesnike voze preko Dobrog i Ljutog polja, a u pravcu Zborišta, prema vidikovcu Zmajevac. Nakon što prođu pored jednog od najpoznatijih vidikovaca put ih dalje vodi ka Spajićima i Zaovinama. Od Zaovina, prema Sekulićima sve učesnike očekuje jak uspon koji će označiti i poslednje kilometre treće etape. Nakon prolaska kroz Sekuliće, učesnici će proći kroz Krnju jelu i nastaviti ka cilju na Mitrovcu.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

IZAĐITE IZ ZONE KOMFORA

VAJLD BER MTD

Cilj održavanja biciklističke manifestacije „Vajld Ber (Wild Bear)“ je promocija biciklizma, lokacije i aktivnog odmora što je od izuzetnog značaja za područje Nacionalnog parka „Tara“.

Želja nam je da približimo lepote Nacionalnog parka Tara velikom broju ljudi koji voli da aktivno provodi odmor i da na biciklama upoznaje različite lokacije. Verujemo da je ovo idealan način da se već kvalitetna turistička ponuda proširi i na deo sezone nakon povratka dece u školske klupe što može biti od značaja svima koji se bave turizmom na Tari“ – naglasili su ispred sportskog udruženja „Na sve strane“ koje je organizaor ove manifestacije i koje trenutno organizuje najveći biciklistički maraton „Tri strane Kopaonika“ koji zajedno sa trail trkom „Trail race Kopaonik“ na Kopaoniku generiše preko 5000 noćenja u jednom vikendu i formira najposećeniji vikend tokom letnje sezone.

Svi zainteresovani ovu menifestaciju mogu pratiti uživo jer će start i cilj biti otvoreni za publiku, a nalaziće se na sportskim terenima Centra dečijih letovališta na Mitrovcu.

„Vajld Ber (Wild Bear)“ održava se u saradnji sa Nacionalnim parkom Tara, turističkom organizacijom „Tara-Drina“ i Centrom dečijih letovališta Beograd.

MANIFESTACIJE U BAJINOJ BAŠTI