Project Description

TESLA DANI

Manifestacija Tesla dani je deo rute Putevima Tesle kroz Srbiju, koja u Srbiji obuhvata Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Jedna od ovih deset mini hidroelktrana je i MHE „Vrelo“ na istoimenoj rečici u Perućcu u Bajinoj Bašti.

Turistička Organizacija „Tara – Drina“ od prvog Tesla Dana učestvuje u ovoj manifestaciji i svake godine obeležava datum rođenja najvećeg srpskog naučnika. Uz veliku pomoć Ogranka „Drinsko-Limskih“ hidroelektrana svim zainteresovanima je omogućena poseta mini hidroelektrani „Vrelo“, HE „Bajina Bašta“ i RHE „Bajina Bašta“. Obilazak hidroelektrana vode stručna lica iz „Drinsko-Limskih“ hidroelektrana tako da će posetioci biti u prilici da saznaju dosta toga o istorijatu, kapacitetima i samom proizvodnom procesu ovih hidroelektrana. Posebno je značajana poseta MHE „Vrelo“ jer je ona za javnost otvorena samo na Teslin rođendan a deo je kulturne rute Putevima Tesle kroz Srbiju.

Svi zainteresovani za obilazak potrebno je da se prijave do 9. jula u Turistički info centar Bajina Bašta. Polazak je 10. jula u 11 časova iz Info centra uz organizovan prevoz do Perućca i nazad. Obilazak je besplatan a broj mesta je ograničen. Iskoristite jedinstvenu priliku i saznajte nešto više o hidroelektranama u opštini Bajina Bašta.

ZANIMLJIVOSTI O NIKOLI TESLI
  • Jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja — tesla.
  • Nikola Tesla je autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike 112.
  • Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.
  • On je planove za njegove izume čuvao u glavi, a nije ih zapisivao zbog opasnosti od krađe.
  • 10. jula 1990. godine u američkom Kongresu je proslavljen Teslin rođendan. Na svečanosti su govorila devetorica kongresmena i senator Karl Levin iz Mičigena. Takva čast u američkoj istoriji nije ukazana ni jednom američkom naučniku, čak ni Tomasu Edisonu niti Aleksandru Grejamu Belu.
  • Hteo je da osvetli celu planetu. Tesla je razvio teoriju da gornja atmosfera sadrži gasove koji mogu da provode električnu energiju visoke frekvencije koja bi, da je sve pošlo kako treba, stvorila ‘noćno svetlo za cielu planetu’.
  • Nije voleo bisere. Nije čak želio ni razgovarati sa ženama koje su ih nosile, a nikada nije pojasnio razlog toj mržnji.
  • Tesla se hranio isključivo vegetarijanskom hranom.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

DANI U ČAST NAJVEĆEG SRPSKOG NAUČNIKA

NIKOLA TESLA

Nikola Tesla (10. jul 1856 — 7. januar 1943) bio je jedan od najpoznatijih srpskih i svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike. Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator.

VIŠE O TESLA DANIMA

MANIFESTACIJE U BAJINOJ BAŠTI