TARA ULTRA OUTDOR FEST

Tara Ultra Outdor fest je manifestacija osmišljenja sa ciljem promocije boravka u prirodi, trejl trčanja, planinarenja, avanturističkih sportova, aktivnog života, zdravih navika i porodičnih vrednosti. Vodimo vas putevima istorije, kulture i tradicije, kroz neke od najlepših i najatraktivnijih delova Nacionalnog parka Tara i Bajine Bašte. Želimo da približimo outdoor sportove i boravak u prirodi mladima i da im, uz zanimljive ekološke radionice skrenemo pažnju na problem očuvanja i zaštite životne sredine.

Upoznaćemo vas sa istorijom manastira Rača i Račanske prepisivačke škole. Prezentacija outdoor sportova će obuhvatiti splavarenje Drinom, obuku za SUP, hajking i veliku dečiju igraonicu na otvorenom.

Peto izdanje Tara Ultra Outdor fest-a, koje će se održati prvog vikenda jula (subota 06.07.2024.) čekaju vas izazovne staze, koje će vas provesti pored brojnih atraktivnih mesta najlepše planine Srbije. Centar dešavanja je Bajina Bašta, gde će biti takmičarski centar i cilj svih trka.

Čekaju vas 3 staze: ultra od 62 km (TUT62) i dve kraće distance od 28 km (TUT28) i 13 km (TUT12). Srednja staza (28k) će biti bodovana kao 3. kolo Nacionalne serije u planinskom trčanju PSS, a najkraća staza (13k) će biti bodovana kao Državno prvenstvo u planinskom trčanju PSS za juniore (i 2. kolo Nacionalne serije u planinskom trčanju PSS).

ITRA sertifikaciju nose TUT 62 – 3 boda i TUT 28 – 1 bod.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

NAJVEĆA OUTDOR TREJL TRKA U SRBIJI

TARA ULTRA

Start svih trka je kod srednjevekovnog manastira Rača (obezbeđen je prevoz od Bajine Bašte). Dve duže staze će vas voditi usponom do platoa Kaluđerskih Bara i jezera Jarevac. TUT62 i TUT28 se razdvajaju na Račanskoj Šljivovici i Ultra ide preko najvišeg vrha Tare – Zborišta, 1545 metra nadmorske visine, zatim preko vrhova Iver, Kršanjska glavica i Gavran, pored vidikovaca Osluša i Sokolarica.

Staze (TUT62 i TUT28) se ponovo spajaju na platou Sokolina, odakle sledi tehnički spust ka vodopadu Lađevac i kanjon reke Rače gde se spajaju sa najkraćom stazom. TUT12, najkraća staza, vas u prvoj polovini vodi atraktivnim terenima oko manastira Rača, a potom seoskim krajolikom ka Bajinoj Bašti.

MANIFESTACIJE U BAJINOJ BAŠTI