РАКИЈА „СТАРА ПЕСМА“

Бајинобаштански воћарски регион смештен на брдима и обронцима планина Повлена и Таре, поседује изузетне природне погодности за производњу квалитетног воћа. Умерено континентална клима са великим разликама дневне и ноћне температуре благотворно делује на арому воћа.

Пре више векова у једно од најлепших села, село Пепељ, смештено на обронцима панинске лепотице Таре, дослелили су се Илићи. Брзо су увудели природне погодности за гајење воћа. Специфично поднебље – јужне падине које по цео дан несебично милују сунчеви зраци, изнедрило је воће које је садржавало велике количине шећера, а близина шума давала му је специфичну арому.

Студена вода извора званог Змајева вода давала је посебну свежину воћкама па су њихови плодови били крупнији и слађи од других. Од таквих плодова стари мајстори правили су пиће које су служили само у ретким приликама и одабраним гостима. Савршен буке давала су му бурад направљена од столетних храстова. Генерације потомака наставиле су традицију подизања воћњака, прављења буради и печења ракије.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

ВЕКОВНА ТРАДИЦИЈА ПОРОДИЦЕ ИЛИЋ

СТАРА ПЕСМА

Потомци на истим падинама саде воће и пеку ракију и дан-данас. Ракија као ракија – скоро иста, а ипак различита, па се увек говорило како је Илића ракија – питкија, распеванија и ароматичнија од других.

ШТА ЈОШ МОЖЕТЕ ВИДЕТИ У БАЈИНОЈ БАШТИ