РЕЗЕРВАТ ПРИРОДЕ „ЦРВЕНИ ПОТОК“

Природни резерват „Црвени поток“ се налази на висоравни Митровац у средишњем делу Националног парка Тара. Назив је добио по томе што кроз њега протиче поток који се у свом горњем току разлива преко земљишта састављеног од црвене иловаче тако да у време јачих падавина добија црвену боју. Резерват је обрастао мешовитом шумом смрче, јеле, јове и Панчићеве оморике. До проглашења резервата на локалитету Црвени поток није било интензивније експолатације шума због тога је овде очувана шума прашумског типа.

Локалитет ТЕПИХ ЛИВАДА је део шумо тресаве у средишту резервата. Локалитет је добио назив јер још увек није у потпуности обрастао тресавском шумом и због мекоће подлоге услед угибања тресетних слојева.

Тресетиште у природном резервату „Црвени поток“ је настало задржавањем површинске воде црвеног потока услед непропусне геолошке подлоге. Недостатак кисеоника, вишак воде, кисела средина и ниске температуре онемогућиле су распадање и довеле до таложења нераспаднутих биљних остатака. У условима хладне и влажне климе на овом станишту успевају претежно биљне заједнице маховине рода Спхагнум сп., беле маховине, која одумирањем формира наслаге белог тресета. Тресетиште је почело да се акумулира у постглацијалном периоду, завршетком Леденог доба. Старо је више хиљада година и даље расте око 1мм годишње.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

ЈЕДНО ОД МЕСТА ГДЕ МОЖЕТЕ ВИДЕТИ ФОСИЛЕ

ЦРВЕНИ ПОТОК

Природни резерват ЦРВЕНИ ПОТОК је природни објекат од изузетног значаја за науку. У тресетним слојевима овог резервата сачувана су фосилизована поленова зрна која чувају податке о историји биљног света, климатским променама, условима станишта Таре и читаве Србије.

ШТА ЈОШ МОЖЕТЕ ВИДЕТИ У БАЈИНОЈ БАШТИ