ПЛАНИНА ТАРА

Национални парк Тара обухвата планински предео у западној Србији који је стављен под заштиту 1981. године. Заштићено подручје површине од скоро 25.000 хектара покрива највећи део планинског масива Таре и Звијезде омеђеног током Дрине између Бајине Баште у Србији и Вишеграда у Босни.

Тара спада у средње високе планине и представља кречњачку површ, просечнe надморскe висинe 1.000 до 1.200 метара, коју пресецају бројни канали и клисуре и са које се издижу врхови – Козји рид 1.591, Збориште 1.544, Јањач 1.473, Смиљевац 1.445, Галиник 1.305… Најнижа тачка у парку је река Врело на 234 метра.

Основну вредност Националног парка Тара представљају мешовите шуме које покривају преко 80% површине парка. На овом подручју до сада је регистрована једна трећина флоре Србије односно близу 1.200 биљних врста укључујући и Панчићеву оморику, ендемичну и реликтну врсту четинара која је преживела задње ледено доба. Такође, планина Тара је уточиште за преко 140 врста птица, 19 врста риба и 60 врста сисара, међу којима је и најбројнија популација мрког медведа у Србији.

Широм парка постоје бројна археолошка налазишта и споменици који датирају од неолита до позног средњег века. Најзначајнији су манастир Рача, задужбина краља Драгутина из 13. века, и некрополе са стећцима у Перућцу и Растишту, које су 2016. године стављене на УНЕСКО-ву листу светске културне баштине.

Највећу пажњу туриста привлаче бројни видиковци, попут Бањске и Биљешке стене, Сјенича, Црњескова, Соколарице и Ослуше, са којих се пружају незаборавни погледи. Такође, велику атракцију представља кањон реке Дрине са језером Перућац на коме се организују крстарења бродом.

Посетиоцима је доступно око 290 км на маркираних планинарских стаза и више од 75 км бициклистичких рута, које крећу из туристичких центара. Такође, уређено је 6 едукативних шетних стаза као и прва стаза у Србији прилагођена особама са инвалидитетом. Туристи могу упражњавати различите активности као што су планинарење, планински бициклизам, вожња кајака, рафтинг Дрином, веслање на даскама (SUP), а новина у понуди су туре посматрања медведа.

ЗАНИМЉИВОСТИ О ТАРИ
Национални парк Тара има 290 км планинарских стаза, 1156 биљних врста, 58 врста сисара и 140 врста птица.
Од 2006. године у Националном парку Тара организује се Камп младих чувара природе (Junior ranger camp). Реч је о јединственом едукативном програму за децу основношколског узраста (7-15 година) развијеном по узору на пројекат Европске асоцијације националних паркова (Europarc federation) – Junior Ranger Camp.
Национални парк Тара је дом за преко 50 јединки МРКОГ МЕДВЕДА (Ursus arctos), који је највећа звер у Европи. На Тари га можете видети у његовом природном станишту из безбедних чека на хранилиштима. Ову туру организује Национални парк Тара.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

ИСТРАЖИТЕ НАЦИОНАЛНИ ПАРК ТАРА

ВИДИКОВЦИ НА ТАРИ

Видиковци у Националном парку Тара су најатрактивније локације са којих се ово заштићено подручје упознаје и доживљава на посебан и свој начин. Видиковци на Тари се не броје, већина их је неприступачна, али се до најлепших, срећом може доћи.

ШТА ЈОШ МОЖЕТЕ ВИДЕТИ У БАЈИНОЈ БАШТИ