KUĆICA NA DRINI

Kućica na Drini je simbol Bajine Bašte i jedno od najpoznatijih obeležja reke kod Srba poznate i kao Zelenika, ali i celog regiona Podrinja. Ovaj bajkoviti prizor stene sa kućicom dok je sa obe strane miluje smaragdno zelena voda predstavlja najlepši početak upoznavanja sa Bajinom Baštom.

Valovita i neukrotiva Drina imala je običaj da s vremena na vreme u naletu neobuzadane snage odnese kućicu samo njoj znanim putem ali su bajinobaštanski entuzijasti uvek ubrzo postavljali novu, čvršću i lepšu koja bi odmah izazivala još veće divljenje i pažnju. Kućica na Drini je vremenom stekla toliku popularnost da više nije moguće ni prebrojati hiljade novina, televizija, internet portala i turističkih brošura koji svakodnevno donose priče, snimke i slike čuvene stenčice.

Ona je odavno prevazišla lokalni brend Bajine Bašte i postala jedan od prepoznatljivih srpskih simbola koji govore o lepotama naše prirode ali i o jedinstvenom skladu prirode i čoveka u našoj zemlji.

Po jednoj od narodnih priča iz ovog kraja glavni „krivac“ za nastanak stene na sredini reke Drine je srpski narodni junak Marko Kraljević. Želeći da pređe na drugu obalu Drine a da mu njegov čuveni konj Šarac ne ukvasi noge on je sa bajinobaštanskog vidikovca Crvena stena bacio ogromnu stenu u sami centar reke. Šarac je sa jedne obale skočio na novonastalu stenu i odskočio na drugu obalu Drine, a po pričama najboljih poznavalaca tajni ovog mesta na steni se i dan danas mogu videti otisci Šarčevog kopita.

ZANIMLJIVOSTI O KUĆICI NA DRINI
Legenda kaže da je glavni „krivac“ za nastanak stene na sredini reke Drine srpski narodni junak Marko Kraljević.
Časopis Nacionalna geografija posvetio joj je jedan broj kada je u jednom njihovom takmičenju proglašena za fotografiju meseca avgusta 2012. godine. Time je izazvala veliku svetsku pažnju, pa joj je 9. marta 2013. godine engleski “Dejli mejl” posvetio članak čudeći se kako toliko godina odoleva divljoj prirodi. „Biznisinsajder“ svrstao je u top 16 najčudnijih kuća na svetu.
Pored kućice prođe i zaustavi se hiljade i hiljade ljudi na čamcima i splavovima iz celog sveta, jer se na reci Drini svake godine u julu mesecu održava spust, poznat kao Drinska regata, koji postoji već duži niz godina i koji okuplja ljude iz celog sveta.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

OBJAVIO ČASOPIS NACIONALNA GEOGRAFIJA

FOTOGRAFIJA MESECA

Časopis Nacionalna geografija posvetio joj je jedan broj kada je u jednom njihovom takmičenju proglašena za fotografiju meseca avgusta 2012. godine.

ŠTA JOŠ MOŽETE VIDETI U BAJINOJ BAŠTI