ЈЕЗЕРО ПЕРУЋАЦ

Перућачко језеро је вештачко језеро на подручју општине Бајина Башта, Република Србија.

Језеро је настало преграђивањем тока реке Дрине, за потребе хидроелектране „Бајина Башта“. Перућачко је акумулационо језеро које се водом напаја из реке Дрине. Перућачко језеро је површине око 12,4 км², запремине 340.000.000 м³ воде, а дубоко је до 60 метара. Дужина језера износи око 54 км, најмања ширина од 150 метара, а највећа ширина око 1000 метара. Перућачко језеро се налази на 290 метара надморске висине. Највећи део језера се налази у кањону реке Дрине који почиње 7 км од бране хидроелектране „Бајина Башта“. Најдужи, односно кањонски део језера окружује изразито стрма обала оивичена стрмим каменим литицама и каменим блоковима који вертикално пониру у воду. Због стрмине обале, дубина језера на само пар метара од саме обале достиже просечну дубину од 3 до 8 метара. Средина језера представља границу између Републике Српске, БиХ и Републике Србије.

Језеро се налази у природном завоју кањона реке Дрине између Бајине Баште и Вишеграда, и обавија планину Тару на којој се налази Национални парк Тара. Језеро је погодно за риболов и купање.

Плажа у Перућцу има понтоне са базенима за децу. Бовама је ограђен простор за купање, стално су присутни спасиоци на обали и спасилачки чамац на води. Ту су и тушеви, тобогани, скакаонице, могућност изнајмљивања педалина, чамаца, предиван ресторан. Велико уживање пружа вожња бродом по језеру.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

КРСТАРИТЕ КАЊОНОМ ЈЕЗЕРА ПЕРУЋАЦ

КРСТАРЕЊЕ ЈЕЗЕРОМ

Крстарење кањоном реке Дрине једна је од највећих атракција. Путовање започињете на језеру Перућац и крстарите све до Вишеграда и чувене ћуприје на Дрини.

ШТА ЈОШ МОЖЕТЕ ВИДЕТИ У БАЈИНОЈ БАШТИ