CRKVA SV. PROROKA ILIJE

Radovi na crkvi su počeli maja meseca 1892. godine i potrajali do jula meseca 1893. godine. Prva liturgija odslužena 1.januara 1894. godine ( po starom kalendaru) a crkva je osvećena 19. jula te godine uoči crkvene slave Svetog Ilije. Ikone su rađene kod Markovića i Pavlovića u Beogradu.

Pored sveštenika Luke Popovića i tadašnji narodni poslanik Radisav Mitrović svesrdo se zauzimao oko podizanja crkve. Crkva je sagrađena od dobrovoljnih priloga, a najveći priložnik je manastir Rača.

Crkvu su pohodili naši kraljevi: Kralj Milan i Aleksandar Obrenović 1899. godin te Kralj Petar Prvi Krađorđević sa ondašnjim prestolonaslednikom Đorđem i princom Aleksandrom (docnije kraljem) godine 1905.

Vladika Nikolaj Velimirović osvešetao je zvonaru 1938. godine.

U crkvenoj porti se nalazi i grob Škotlanđanke Eveline Haverfild koja je umrla 21. marta 1920. godine pomažući našim sugrađanima. Uz njene prijatelje i saradnike više hiljada ljudi tiskalo se u porti crkve Svetog Proroka Ilije prilikom spuštanja u grob njenog, srpskom zastavom prekrivenog, kovčega. Ona i sad tu počiva a na skromnom spomeniku stoji i ovo:

Ona je žrtvovala svoj život za srpski narod za sve vreme rata i do svoje smrti.

Tokom više od sto godina postojanja crkve zahvaljujući mnogobrojnim priložnicima crkva je više puta renovirana. Godine 1993. crkva je ikonopisana, a 1995. godine postavljen je ikonostas od orahovog drveta u duborezu. Zahvaljujući priložniku Radomiru Jankoviću iz Bajine–Bašte godine 1999. obnovljena je i dograđena kapija sa prodavnicom sveća.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

SVETAC PO KOME CRKVA NOSI IME

SVETI PROROK ILIJA

Bogovidac, čudotvorac, revnitelj vere Božje, Sveti Ilija bi rodom od plemena Aronova iz grada Tesvita, zbog čega je prozvat Tesvićanin.

KULTURNO ISTORIJSKE ZNAMENITOSTI U BAJINOJ BAŠTI