ЦРКВА СВ. ПРОРОКА ИЛИЈЕ

Радови на цркви су почели маја месеца 1892. године и потрајали до јула месеца 1893. године. Прва литургија одслужена 1.јануара 1894. године ( по старом календару) а црква је освећена 19. јула те године уочи црквене славе Светог Илије. Иконе су рађене код Марковића и Павловића у Београду.

Поред свештеника Луке Поповића и тадашњи народни посланик Радисав Митровић свесрдо се заузимао око подизања цркве. Црква је саграђена од добровољних прилога, а највећи приложник је манастир Рача.

Цркву су походили наши краљеви: Краљ Милан и Александар Обреновић 1899. годин те Краљ Петар Први Крађорђевић са ондашњим престолонаследником Ђорђем и принцом Александром (доцније краљем) године 1905.

Владика Николај Велимировић освешетао је звонару 1938. године.

У црквеној порти се налази и гроб Шкотланђанке Евелине Хаверфилд која је умрла 21. марта 1920. године помажући нашим суграђанима. Уз њене пријатеље и сараднике више хиљада људи тискало се у порти цркве Светог Пророка Илије приликом спуштања у гроб њеног, српском заставом прекривеног, ковчега. Она и сад ту почива а на скромном споменику стоји и ово:

Она је жртвовала свој живот за српски народ за све време рата и до своје смрти.

Током више од сто година постојања цркве захваљујући многобројним приложницима црква је више пута реновирана. Године 1993. црква је иконописана, а 1995. године постављен је иконостас од ораховог дрвета у дуборезу. Захваљујући приложнику Радомиру Јанковићу из Бајине–Баште године 1999. обновљена је и дограђена капија са продавницом свећа.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

СВЕТАЦ ПО КОМЕ ЦРКВА НОСИ ИМЕ

СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА

Боговидац, чудотворац, ревнитељ вере Божје, Свети Илија би родом од племена Аронова из града Тесвита, због чега је прозват Тесвићанин.

КУЛТУРНО ИСТОРИЈСКЕ ЗНАМЕНИТОСТИ У БАЈИНОЈ БАШТИ