ĆIRILIČNA BAŠTINA

„Ćirilična baština“ je tradicionalna manifestacija koja se svake godine u maju organizuje u Bajinoj Bašti, a posvećena je srpskom jeziku i očuvanju ćirilice. Ova kulturna, obrazovna i turistička manifestacija je nastala na osnovu Deklaraciju o zaštiti i negovanju ćirilice koju je jednoglasno usvojila Skupština opštine Bajina Bašta. Autor ove deklaracije i idejni tvorac „Ćirilične baštine“ je Siniša Spasojević, a predlagači ovog akta u lokalnom parlamentu su bili on i Zoran Raković. U obrazloženju Deklaracije navodi se da je osnovni motiv za donošenje izrazito zanemarivanje ćirilice kao i činjenica da Bajina Bašta ima posebnu obavezu u zaštiti nacionalnog pisma jer je mesto gde je postojala čuvena Račanska književna i prepisivačka škola pri manastiru Rača, jednom od najvećih sedišta kulture, duhovnosti i pismenosti u najtežem periodu srpske istorije i ropstva pod osmanlijama. Deklaracija je postala pravni osnov za sveobuhvatne mere zaštite i negovanja ćirilice u opštini Bajina Bašta, a jedna od prvih mera koja je realizovana je zasnivanje i organizovanje manifestacije „Ćirilična baština“.

Cilj „Ćirilične baštine“ je da podstiče i neguje korišćenje ćirilice, da na srpskom govornom području obogaćuje kulturni identitet i unapređuje sadržaje u oblasti srpskog jezika i kulture. Manifestacija se održava svake godine, u poslednjoj trećini meseca maja (oko 24. maja – Dana Svetih Ćirila i Metodija) u trajanju od najmanje tri dana. Tokom „Ćirilične baštine“ organizuju se brojna dešavanja koja su posvećena srpskom pismu i nacionalnoj kulturi i istoriji, predavanja i radionice drže eminentni stručnjaci iz oblasti srpskog jezika, kulture, nauke, prosvete i istorije, održavaju se tribine, predstave, koncerti, umetničke izložbe i druge aktivnosti koje imaju za cilj da se ćirilica i njeno korišćenje popularizuje.

U okviru manifestacije „Ćirilična baština“ ustanovljene su sledeće nagrade: „Ćirilična darovnica“ i diplome i zahvalnice „Ćirilične baštine“.

„Ćirilična darovnica“ je nacionalna nagrada za izuzetan doprinos i naročite zasluge u očuvanju i promociji ćirilice i negovanju srpskog jezika i pisma. Ovo je najznačajnija nagrada u okviru manifestacije „Ćirilična baština“ i dodeljuje se samo jednom dobitniku u godini. Cilj organizatora je da se nagradom na nacionalnom nivou istaknu organizacije i pojedinci koji svojim radom doprinose promociji i očuvanju ćirilice.

Dobitnici „Ćirilične darovnice“:

  • Za 2020. godinu : Dnevni list „Politika“
  • Za 2021. godinu: Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke
  • Za 2022. godinu: Arno Gujon, francuski i srpski humanista, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i osnivač Humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo”
  • Za 2023. godinu: Matica srpska

GALERIJA FOTOGRAFIJA

NAJPOZNATIJA MANIFESTACIJA O ĆIRILICI

ĆIRILIČNA BAŠTINA

„Ćirilična baština“ je brzo stekla nacionalni značaj, a to potvrđuje i prestižna nagrada „Kulturni obrazac“ koja je zbog ove manifestacije dodeljena Opštini Bajina Bašta od strane Ministarstva kulture i informisanja. Manifestacija je od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije prepoznata kao izuzetno važna pa je od strane ministra kulture pismom podrške čestitano zasnivanje i održavanje „Ćirilične baštine“. „Nadamo se da će vaša „Ćirilična baština” biti dugovečna i delotvorna i da će biti podstrek i drugim lokalnim sredinama širom Srbije da i same obrate veću pažnju na značaj očuvanja i promovisanja ćirilice.“ – navedeno je u pismu ministra kulture. „Svi smo mi „ćirilična baština“, po tome nas prepoznaju i prijatelji i oni drugi, a vaša upornost obavezuje i nas i sve druge koji misle dobro Srbiji i sveukupnoj srpskoj kulturi.“ – zaključio je tadašnji ministar kulture Vladan Vukosavljević.

MANIFESTACIJE U BAJINOJ BAŠTI