BB KLEKOVAČA

„BB Klekovača“ iz Bajine Bašte je najstarija postojeća srpska destilerija. Osnovana je 1953. godine, nastavljajući tradiciju bajinobaštanske zemljoradničke zadruge iz 1905. godine i čuvena je upravo po klekovači, šljivovici sa dodatkom lekovitih bobica kleke – autentičnoj i tradicionalnoj rakiji Bajine Bašte i planine Tare, koja se u tom kraju proizvodi vekovima.

BB destilerija proizvodi dvadeset različitih klekovača, šljivovica, travarica i voćnih rakija. Gotovo sve BB rakije spadaju u premijum kategoriju, a od januara 2018. pokrenuta je i kontinuirana „Limited Edition“ serija. U okviru te edicije – BB destilerija u strogo ograničenim, čak „mikro“ serijama, prikazuje remek dela svojih majstora destilacije i kupažiranja, nove iskorake i eksperimente u proizvodnji rakije ili jedinstvene „dragulje“ spontano nastale odležavanjem u različitim bačvama i buradima.

Sa nepokolebljivom verom u snagu našeg podneblja i poštovanjem nemerljive tradicije proizvodnje rakije u našem kraju , od 2010. godine mi svaki naš korak na poseban način usklađujemo sa našim istorijskim i geografskim poreklom, uvek sa jasnom vizijom i misijom – da proizvodimo vrhunske autentične rakije od najboljeg voća i autohtonih sorti šljiva Zapadne Srbije.

I uvereni smo da ćete zato u svakom gutljaju BB rakija uvek prepoznati mirise i ukuse tog našeg jedinstvenog podneblja, i osetiti – živo srce Drine i beskrajnu dušu Tare.

BB destilerija proizvodi 18 različitih rakija, za koje se prethodno obavlja veoma stroga selekcija najboljeg voća iz regiona Zapadne Srbije, dok su klekovače i šljivovice zasnovane isključivo na autohtonim regionalnim sortama šljiva – trnovači i požegači. Sve BB rakije se proizvode dvostrukom destilacijom u prvoklasnim bakarnim kazanima koji se lože drvetom.
U podrumu destilerije stalno odležava oko 200.000 litara vrhunskih rakija, od čega čak polovina u buradima od srpskog hrasta sa Goča, zapremine 500-13.000 l.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

LEGENDARNA SRPSKA RAKIJA

BB KLEKOVAČA

U skladu sa izuzetnom tradicijom, BB destilerija u okviru linije “Tradicionalnih rakija” proizvodi pet izvanrednih rakija zasnovanih na šljivovicama: legendarnu “BB Klekovaču” – šljivovu prepečenicu sa dodatkom bobica kleke, tri “Drinske” klasične šljivovice (prepečenice – “Drinsku ljutu” i “Drinsku ljutu Barik”, kao i meku rakiju – “Drinska meka”) i sjajnu “BB Travaricu” na bazi šljivove prepečenice sa dodatkom 16 lekovitih biljaka sa Tare.

ŠTA JOŠ MOŽETE VIDETI U BAJINOJ BAŠTI